Vučić: Imamo informacije da u Banjoj Luci može doći do nemira

'Zamolio sam sve političke aktere u Republici Srpskoj da sagledaju situaciju', rekao Vučić (AP)

Srbija ima informacije da na protestima opozicije i vladajućih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska, koji su zakazani za subotu u Banjoj Luci, može doći do nemira, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Zamolio sam sve političke aktere u Republici Srpskoj da sagledaju situaciju, a građane u RS-u molim da sve razlike razrešavaju mirno”, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Tanjug. 

“Da ne dođe do nemira, da svi putevi budu dobro obezbeđeni… Ne znam kako će se sačuvati mir tamo gde se nađu dve grupe autobusa, ali molim sve da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost Republike Srpske”, dodao je.  

Kako je rekao, bilo bi opasno da “politički protesti u Banjaluci prerastu u nešto drugo, što mogu inicirati grupe na koje državne strukture nemaju uticaj”.

“Nemiri bi bili problem i za RS, ali i za BiH i samu Srbiju. Budućnost i opstanak Republike Srpske bi bili dovedeni u pitanje bilo kakvim sukobima ili fizičkim obračunima, a Srbija bi bila dovedena u nezavidan položaj”, kazao je Vučić.

Bosić: Ne odustajemo od protesta 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ranije je poručio da Savez za promjene i ta stranka, kao i građani Republike Srpske neće odustati od protesta u subotu.

“Tog dana od policije Republike Srpske očekujem da radi svoj posao i da obezbijedi red i mir. SDS i svi nezadovoljni građani imaju pravo da kažu svoje mišljenje i mi ćemo se boriti za to pravo“, izjavio je danas Bosić novinarima u Sarajevu.

On je sinoć u telefonskom razgovoru Vučiću prenio saznanja da postoje ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na miting koji organizuje predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

“Shvatio sam da i Vučić ima tu vrstu informacija“, istakao je Bosić.

Savez za promjene 19. aprila je najavio organizaciju mirnih protesta u maju u Republici Srpskoj, a nakon toga je, podsjeća Bosić, Dodik najavio da će on „organizovati kontramiting u isto vrijeme i na istom mjestu“.

“Na takav način Dodik je najavio neku vrstu nasilja i prijetnje. Očekujem od Dodika da ne ide tim putem, ipak je to huškanje naroda na narod, a što se tiče našeg prava da održimo protest kao opozicija, mi svakako od njega nećemo i nemamo pravo da odustanemo“, kazao je Bosić.

Naveo je da pripadnici policije danas od načelnika općina u RS-u, u kojima je SDS na vlasti, traži podatke o ljudima koji bi išli na protest u Banju Luku.

Savez za promjene želi da protesti prođu mirno, očekujući da vlasti u Srbiji intervenišu ako imaju saznanja o ekstremistima iz Srbije koji bi da prave nerede u RS-u.

“Narod ne podržava Vladu Željke Cvijanović i jedina podrška koju ima dolazi od korumpirane skupštinske većine i predsjednika RS-a i zbog toga ovakva Vlada mora da ode“, izjavio je Nedeljko Glamočak (SDS) nakon sastanka Saveza za promjene s predstavnicima grupe građana koji su nezadovoljni aktuelnom vlasti u RS-u.

Glamočak je kazao “da pokušaji režima da svoj miting suprotstave nezadovoljstvu naroda neće uspjeti”.

Ubijeđen je da će protesti 14.maja u Banjoj Luci proteći mirno.

Cvijanović: Opozicija nema šta da ponudi

Milanko Mihajlica iz Srpske radikalne stranke RS-a je u ime Saveza za promjene pozvao sve nezadovoljne građane u tom bh. entitetu da dođu na narodni skup.

I Miroslav Brčkalo iz Partije demokratskog progresa (PDP) je upitao “šta je to sve vlast morala uraditi u prethodnih deset godina da dođe u poziciju da se boji vlastitog naroda”.

Predjsednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je istakla da protesti opozicije neće ništa promijeniti, jer nemaju šta da ponude, a vladajući blok u RS-u će imati svoj miting i sve će proteći mirno.

Opozicijski Savez za promjene je za 14. maj zakazao proteste građana zbog, kako su naveli, lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS-u, a potom je SNSD saopćio da će isti dan organizirati miting svojih pristalica.

Oba događaja trebaju biti održana u isto vrijeme. U međuvremenu, opoziciji je poručeno da su svi termini na lokacijama na kojima žele održati proteste do početka juna rezervirani.

Na kraju je Savez za promjene dobio dozvolu gradskih vlasti za lokaciju na kojoj će održati protestni skup.

Izvor: Agencije