Kosovo: Deložacije uzurpatora poslovnih prostora

Specijalne jedinice kosovske policije pokrenule su prije nekoliko dana akciju oslobađanja poslovnih prostora i zemljišta koja su već 17 godina uzurpirale strane fizičke, ali i pravne osobe.

U kosovskoj agenciji za privatizaciju, koja upravlja društvenim poduzećima, kažu da je više od 160 lokala i ostalih nekretnina i dalje u posjedu nelegalnih korisnika. Policija i tužiteljstvo najavljuju nastavak akcije.

Od poslovnih prostora u središtu Prištine do zemljišta i benzinskih postaja u ostatku Kosova, popis uzurpatora koji su posljednjih 17 godina ilegalno koristili imovinu društvenih poduzeća je duga. To su imena kontroverznih albanskih i srpskih biznismena, ali i jednog bivšeg zastupnika Skupštine Kosova.

U Kosovskoj agenciji za privatizaciju kažu da čine sve kako bi iz prostora nekadašnjih društvenih poduzeća deložirali bespravne korisnike.

“Od studenog 2014. godine kada je donesena odluka da se oslobodi imovina koja je uzurpirana, do sada smo uspjeli osloboditi 120 vlasništava. Još 230 vlasništava društvenih poduzeća se koristi bez ugovora za korištenje. Među njima je 116 uzurpiranih vlasništava dok ostala koriste institucije i različite javne ustanove”, rekao je Ylli Kaloshi iz Kosovske agencije za privatizaciju.

Prije nekoliko dana policija je zaplijenila sedam lokala i zemljište ukupne vrijednosti osam milijuna eura. Glavni tužitelj najavljuje da će se akcija nastaviti.

Zaradili veliki novac

“Ovo je bila prva akcija, a ja se nadam da ćemo u suradnji s kosovskom policijom uskoro osloboditi i ostala privatna i društvena vlasništva koja su uzurpirana. Budite sigurni da ćemo se još više zalagati”, najavljuje Aleksander Lumezi, glavni državni tužitelj.

Prema tužiteljstvu, kazneni postupak protiv osumnjičenih osoba već je pokrenut, a nije teško ni izračunati dobit koju su oni stekli bespravnim raspolaganjem te imovine tokom svih ovih godina.

“Kirija jednog lokala u centru Prištine, poput jednog od njih koji je do prošle nedelje bio uzurpiran, iznosi blizu 1.500 evra mesečno. Prostom računicom predstavljeno – jasno je da je za 17 godina od ovog lokala neko dobio više od 300.000 evra samo od kirije”, javio je Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

U javnosti Kosova prevladava mišljenje da su organi pravde predugo čekali na rješavanje ovog problema, jer su u nekim slučajevima nelegalni korisnici takvih prostora postali milijunaši.

“Od ovih djela imali su korist samo moćni ljudi iz politike i biznisa… Svih ovih godina uzurpatori nisu bili na meti organa reda. Izgleda da i ova operacija koja je tek počela više liči na marketing nego na pravu borbu protiv nelegalnih korisnika. Do sada nismo vidjeli konkretan plan kada će početi i kada će se završiti cijela operacija”, ukazuje Betim Musliu iz Kosovskog instituta za pravdu.

Dužnosnici kosovske policije kažu da će nakon Prištine istragu proširiti i na ostale dijelove Kosova.

Izvor: Al Jazeera