DS: Huligani s fantomkama jači od države

Aleksandar Vučić smatra kako rušenjem objekata niko nije oštećen (AP)
Aleksandar Vučić smatra kako rušenjem objekata niko nije oštećen (AP)

Zvaničnik Demokratske stranke Balša Božović ocijeno je da je stav premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da su objekti u beogradskoj Savamali legalno srušeni, znak da su mafija i huligani jači od državnih institucija.

“Aleksandar Vučić ili stoji iza toga ili se pred njima povlači. Teško je odlučiti koja je opcija gora”, naveo je Božović u saopštenju.

Božović je kazao da lične uvrede na njegov račun neće promijeniti činjenicu da je premijer Srbije danas, kako interpretira njegovu izjavu, potvrdio da ne vidi ništa loše u tome što su huligani sa fantomkama na glavama maltretirali građane, a policija odbila da reaguje.

Vučić je ranije izjavio da su objekti, među kojima i Miksalište, prostor gdje su volonteri pružali pomoć izbjeglicama, bespravno sagrađeni, ali da nije bilo potrebe za njihovo rušenje tokom noći.

Ranije je ombudsman Srbije Saša Janković kazao kako su objekti u noći na 25. april srušeni pod nerazjašnjenim okolnostima te kako policija nije blagovremeno i efikasno postupila po prijavama građana.

Vučić: Niko nije oštećen

Rješenje o rušenju nelegalno podignutih objekata u Savamali doneseno je 2014. godine.

Ranije je kroz Sekretarijat za poslove legalizacije prošlo 119 predmeta za legalizaciju, od kojih je svaki odbijen. Zemljište beogradske Savamale u vlasništvu je države ili Željeznica Srbije.

Vučić je pozvao nadležne da nastave s poslom, jer smatra kako rušenjem objekata niko nije oštećen.

“Ako mene pitate, ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, nešto što je protivpravno napravljeno, odvratno izgledalo, što je samo njima služilo i da oni mogu da imaju neku korist od protivpravnog, bespravnog, bez plaćanja poreza, bez ičega, da tamo stoji“, rekao je.

U noći nakon zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima, maskirani muškarci u fantomkama porušili su objekte u Savamali, među kojima i Miksalište, prostor gdje su volonteri pomagali izbjeglicama.

I Pokret Dosta je bilo reagovao je na Vučićeve navode o rušenju objekata.

Iz pokreta su zatražili “da se javno definiše ko je u vrhu policije omogućio izvršenje ovog krivičnog dela”.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da policija i tužilaštvo, prije svega, treba da odgovore po čijem naređenju policija nije izašla na teren na pozive građana.

“Od reagovanja državnih organa u ovom slučaju zavisiće odgovor na pitanje da li je država u vlasti grupe kriminalaca pod fantomkama”, navodi se u saopštenju pokreta.

Beogradski centar za bezbjednosnu politiku (BCBP) smatra da bi, ukoliko se istragom utvrdi da je vrh policije naredio da službenici ne reaguju na pozive građana, ministar policije i v.d. direktora policije trebali biti smijenjeni.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prisustvo posmatrača na izborima ima cilj da zaštiti izborni proces, ali i glasove birača, kažu u nevladinom sektoru Srbije.

19 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO