Slučaj ‘švicarac’: Prva presuda u korist banke

Mariborska porodica žalit će se na presudu (Pixsell)

Okružni sud u Mariboru odbacio je u utorak tužbu porodice koja je od tamošnje Nove kreditne banke Maribor (NKBM) zahtijevala poništenje nepovoljnog kreditnog ugovora u švicarskim francima jer ga više nije mogla servisirati zbog prezaduženosti.

Sud je presudio u korist banke, koja tvrdi da su njihovi zajmoprimci na vrijeme upozoreni o rizicima kredita u švicarskoj valuti.

Riječ je o prvoj presudi u vezi sa tužbama klijenata banaka koje su odobravale kredite u “švicarcima”, ali ona nije pravomoćna i na nju će biti uložena žalba, izjavio je Aleš Majcenovič, predsjednik udruge “Franak” koja zastupa interese prezaduženih građana.

U presudi na 48 stranica prihvaćen je iskaz službenice banke koja je na sudu izjavila da su službenici na šalterima imali instrukciju da zainteresirane za takve kredite upoznaju s valutnim rizikom kojem se tako izlažu.

Nije prihvaćen iskaz bankarskog stručnjaka koji je na sudu naveo da banke takve kredite individualnim klijentima, neupoznatima s događanjem na bankarskom tržištu i valutnim promjenama uopće nisu smjele nuditi, prenosi Hina.

Još 80 slučajeva

Majcenovič je kazao da je razočaran prvom nepravomoćnom presudom koja je išla u korist banke, te da se nada da to neće biti presedan pri odlučivanju o osamdesetak drugih postupaka koji se vode na slovenskim sudovima, a vezani su na kredite u švicarcima i postupke banaka koje su tako koristile situaciju na financijskom tržištu.

Udruga Franak navela je da je razočarana činjenicom da je sud odlučio kako se stvarno radilo o kreditima u švicarskim francima, te to uzeo kao podlogu za presudu, iako su, kako navode, oni koji su uzimali takve kredite zapravo od banke dobili sredstva u eurima.

Računa se da je u Sloveniji odobreno oko 10.000 kredita u švicarskim francima koji su se svojevremeno masovno uzimali za stambene potrebe i kupovinu automobila, što je ugrozilo one koji su ih uzimali s obzirom na veliku promjenu kursa prema euru do kojeg je u međuvremenu došlo.

Udruga Franak tvrdi da su neki potpisi njihovih članova na bankarskim ugovorima o kreditu u francima, kojim se priznaje da su klijenti upozoreni na valutni rizik, bili naknadno napisani i možda krivotvoreni, što banke negiraju.

Također se žali na slovensku vladu da je u tom pitanju potpuno inertna prema teškoćama zaduženih u “švicarcima”, jer nije poduzela pozitivne mjere za koje su se odlučile vlasti u državama kao što su Poljska, Mađarska i Hrvatska.

Izvor: Agencije