Sarajlije dugo čekaju na ljekarski pregled

Velika dugovanja zdravstvenih ustanova u BiH, loša opremljenost, manjak zaposlenih – sve su to problemi zbog kojih svakodnevno trpe pacijenti.

Na zdravstvo u prošloj godini u Kantonu Sarajevo potrošeno je 174 miliona eura.

Poređenja radi, ukupan budžet kantona za 2015. godinu bio je 346 miliona.

Većinu finansijskih izvještaja zdravstvenih ustanova Skupština nije usvojila. Vlada Kantona Sarajevo tvrdi da je odlučna da riješi probleme i da za to ima dovoljno novca.

Zbog problema sa štitnom žlijezdom, i prema uputi ljekara, Lejla Tanović treba da obavi dijagnostički postupak na Klinici za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Prvi slobodan termin za tu vrstu pregleda bio je august, pa je odustala.

„Kad vidimo da moramo čekati par mjeseci, onda se odlučimo na privatne. Iako, čovjek bi radije čuvao neki dinar za stare dane, nego da trošiš na preglede, iako imaš pravo na besplatno sve”, kaže Tanović.

U Domovima zdravlja manje su liste čekanja, najviše do dva mjeseca, kažu u Upravi, no pacijentima stvara probleme mali broj ljekara.

Vlada KS najavljuje reforme

Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo za prošlu godinu našli su se pred zastupnicima kantonalne skupštine.

Na primarnu zdravstvenu zaštitu potrošeno je 41.438.356 eura, troškovi bolničke zdravstvene zaštite u 2015. godini iznosili su 71.554.431, a troškovi lijekova 40.223.320 eura.

Bez obzira na visoke brojke izdvojene za zdravstvo, pacijenti nisu zadovoljni, a zdravstveni radnici tvrde da rade više od norme.

U izvještaju za Dom zdravlja se navodi da su dnevno imali znatno više posla nego što propisuju standardi.

“Mi u odnosu na prošlu godinu imamo 60 ljudi manje u sistemu. To je posljedica moratorija i nedavanje dovoljnih dozvola da ih uposlimo. A uzgred imamo problem kako ćemo ih finansirati”, rekao je Milan Mioković, direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

„Moratorij znači da nema prijema novih radnika bez saglasnosti Vlade. Vlada je na svaki opravdan zahtjev za popunu radnih mjesta reagovala pozitivno i dala saglasnost”, kazao je premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković.

Premijer tvrdi da su problem Doma zdravlja menadžmenti koji su tokom proteklih godina zapošljavali višak nemedicinskog kadra, što Mioković demantuje.

Opozicija smatra da reforme koje najavljuje Vlada nisu ozbiljne, te da uz podijeljene nadležnosti između entiteta Federacija i kantona mora postojati sveobuhvatniji pristup.

„To je sistemski problem i uvijek problem vođenja i rukovodstva”, izjavio je Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona.

Prema finansijskim izvještajima, najveće zdravstvene ustanove imaju milionske dugove.

U Vladi napominju kako upravo zato i hoće promjene. Najavljuju da će do juna usvojiti projekt metodologije pružanja zdravstvenih usluga, registara ljudi, prostora i opreme. To će kažu, olakšati i reformu koja slijedi. Blizu 430 hiljada zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo čeka na to.

Izvor: Al Jazeera