Konačna odluka: Oduzimanje dozvole Banci Srpske

U Banci Srpske u novembru 2015. uvedena je privremena uprava (Arhiva)
U Banci Srpske u novembru 2015. uvedena je privremena uprava (Arhiva)

Rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske sutra postaje konačno, s obzirom da mogućnost prigovora nije iskorištena u zakonskom roku.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske poručuju da je rješenje doneseno na prijedlog privremenog upravnika, te zbog negativnog kapitala banke.

Iz Agencije navode da dioničari nisu povećali kapital banke do propisanog zakonskog minimuma, iako su rokovi za to više puta produžavani.

Blokirano 75 miliona eura

Dodaju da državna Agencija za osiguranje depozita mora pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita najkasnije za mjesec od dana oduzimanja dozvole za rad.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru 2015. je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа konvertibilnih maraka (nešto manje od 75 miliona eura).

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Ministarstvu financija Republike Srpske navode kako slučaj Banke Srpske neće komentarisati dok se o tome ne izjasni entitetska vlada, što će vjerovatno biti na sutrašnjoj sjednici. S druge strane, u Agenciji za osiguranje depozita za Al Jazeeru kažu kako još nemaju informaciju o oduzimanju dozvole za rad toj banci, ali  takvu odluku očekuju.   

Još se 2009. i 2010. godine znalo da Bobar Banka i Balkan Investment banka/Banka Srpske imaju ogromne probleme sa likvidnošću i naplatom vrlo sumnjivih kredita koje su davale. Već tada vlast je to morala zaustaviti i tako spasiti javni novac, mjeren stotinama miliona eura, koji je raznim kanalima otišao izvan granica zemlje izjavio je, gostujući […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO