Sindikati u Srbiji usamljeni u borbi za prava

Simboli radničkih prava, zaštite i borbe – sindikati takvu svoju ulogu danas, čini se, nose više kako titulu nego aktivnu moć. Ako i uspiju skrenuti pažnju na problem zaposlenih, nerijetko će, kažu, u problemu ostati sami, bez odgovora poslodavaca i države.

Kada je zaposlenima u javnom sektoru Srbije, odlukom Vlade, smanjena plata, punih pet mjeseci prosvjetni radnici, umjesto u učionicama, proveli su na ulicama Beograda. Povukli su se nakon potpisanog sporazuma s Vladom. Danas su protiv te Vlade podnijeli tužbu.

“Sama ideja sindikalna biva ozbiljno narušena kada vi sa Vladom, nakon petomesečnog štrajka, nešto potpišete, a Vlada se nakon toga ogluši o potpisivanje tog našeg sporazuma o rešavanju spornih pitanja. Rekla bih da u toj situaciji više ni sindikalna borba ne pomaže, nego prosto zdrav razum, da vidimo šta ćemo dalje”, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

I radnici čine sindikate

Unatoč činjenici da nije postigla svoj cilj, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je rijetko pozitivan primjer sindikalnog organiziranja, kaže sociolog Srećko Mihajlović.

“Treba stalno imati na umu da radnici čine sindikate, a ne samo sindikalna rukovodstva. Ovakva kakva danas imamo u Srbiji, nisu na nivou potreba koju radnici imaju, kad je reč o sindikatima i oni zaostaju za novim potrebama koje se javljaju u radničkoj klasi”, navodi Mihajlović.

Podijeljeni i međusobno sukobljeni – tako se najčešće opisuju postojeći sindikati. A novi, i pored Ustavom zajamčenog prava na organiziranje, u mnogim kompanijama neće se ni moći oformiti.

“Normalno da niko od njih neće da dođe i kaže: ‘E, ja zabranjujem formiranje sindikata.’ Ali, mi koji smo u ovom poslu smo svedoci da svako onaj koji pokrene inicijativu za formiranje sindikata, on se poziva na razgovor, njemu se preti otkazom, dakle ta inicijativa se smiruje u roku od pet do deset minuta”, kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

U Ministarstvu za rad zato apeliraju i na sindikate i na radnike pojedinačno da bilo kakvo nezakonito ponašanje prijave.

“Nama vrlo često stignu prijave od radnika koji više ne rade u nekom preduzeću. I onda je jako teško dokazati mobbing i skoro je nemoguće dokazati zloupotrebe koje nisu materijalne prirode”, objašnjava ministar za rad Aleksandar Vulin.

‘Za 1. maj ostanite kod kuće’

U Srbiji 254 inspektora rada kontrolira 253.000 kompanijai. Prošle godine, u 80.000 kontrola, pronađeno je i iz crne u legalnu zonu poslovanja prebačeno 12.000 radnika. U prva tri mjeseca ove godine blizu 4.000 ljudi dobilo je pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje. Predstojeće izmjene Zakona o radu prvi put bi trebale regulirati i sezonske poslove.

A do tada, sindikati ističu opće nezadovoljstvo reguliranjem radničkih prava, ali i najavljuju da Praznik rada ovaj put neće dočekati na ulicama.

“Suprotno svim prethodnim, ove godine sindikati su, umesto poziva u masovne proteste, radnicima poručili da ostanu kod kuće. Delom zbog toga što ove godine 1. maj pada na Vaskrs, delom i zbog činjenice da se u Srbiji, posle vanrednih parlamentarnih izbora, i dalje sravnjuju računi oko toga ko i sa koliko mandata čini novi saziv Skupštine. A sindikati, kako kažu, ne žele da budu povezivani ni sa jednom političkom opcijom”, javlja iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Izvor: Al Jazeera