Srbija prodajom vojnih objekata zaradila 112 miliona eura

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu vojnih objekata u Srbiji, koji se ne koriste, ističe danas. Tokom 10 godina Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane prodali su 91 vojni kompleks. Od toga je Ministarstvo zaradilo 112 miliona eura. Na prodaju ide još 439 nekretnina. Među njima su zapuštene kasarne, skladišta i aerodromi.

“Nekada je bio korišćen kao skladište za potrebe vojnog muzeja međutim od 2014 godine nalazi se u master planu I nadležna filijala poreske uprave izvrsila je procenu vrednosti ovog objekta na 1.400.000 evra“, kazao je glasnogovornik Vojska Srbije Jovan Krivokapić.

A na prodaju je još 438 vojnih objekata širom Srbije. U ministarstvu odbrane kažu da stare kasarne, pojedini aerodromi, skladišta i magacini više ne trebaju i ne služe odbrani zemlje.

“Prepoznat je interes s obzirom da su to viškovi vojne nepokretnosti koji vojska ne koristi, oni bi bili verovatno bi propadali s vremenom od nekorišćenja I onda je zaključeno da je pametnije da se formira jedan plan postupak I proces koji će dovesti do toga da se ti kompleksi otuđe“, istakao je Srđan Kotur iz Odjeljenja za master plan ministarstva odbrane Srbije.

Srbija zaradila 112 miliona eura

Master plan ministarstva odbrane usvojen je 2006. godine. Za deset godina vojska je prodala 91 objekat. Zaradila je 112 milona eura, a 87 posto od tog novca odbrana je uložila u izgradnju stanova za svoje pripadnike.

Naselje Stepa Stepanović u Beogradu je primjer za to. Na prostoru stare kasarne izgrađen je stambeni kompleks.  U njemu su stanove dobijali vojnici, a kupovali su ih i civili.

“Najveći kupci vojnih objekata do sada bile su lokalne samouprave u Srbiji. Gradovi i opštine su kupili blizu 60 nepokretnosti. To im je omogućio zakon, jer ministarstvo odbrane svoje nepokretnosti prvo nudi lokalu“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Do sada je Vojsci od prodaje ostalo 15 miliona eura. Koriste se po potrebi za održavanje vojne opreme.

“Master planom je predviđeno da svi objekti koji se otuđe, sredstva koja se prihoduju idu u budžet republike Srbije, a novdem upravlja ministarstvi odbrane“, zaključio je Kotur.

Prošle sedmice Vojska je raspisala još jedan konkurs. Na doboš je stavljeno još 26 objekata. Njihova vrijednost kreće se od nekoliko desetina hiljada eura, do 4 miliona koliko vrijedi cijela kasarna u Vršcu.

Izvor: Al Jazeera