Rusija odbila da srpskog oficira izruči BiH

Protiv izručivanja je i narodni poslanik državnog parlamenta Pavel Dorohin, koji je ukazao na to da Samac ima zdravstvene probleme (AP)

Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen Bosni i Hercegovini, koja ga optužuje za ratne zločine protiv Bošnjaka.

Generalno tužiteljstvo Rusije odbilo je zahtjev bosanskog Ministarstva pravde, potvrdila je za ruske medije supruga srpskog oficira Jelena Kibireva, prenosi Sputnik.

Sputnik navodi da je Samac otišao na liječenje u Rusiju 1999. godine, ali da se često vraćao u Srbiju. Prije tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u septembru mu je boravak produžen do 2020. godine.

Samac bio u kućnom pritvoru

Prema riječima njegove supruge, Samac, koji je inače građanin BiH, često je posjećivao svoju zemlju.

“Dvadeset godina ga niko nije dirao, davao je izjave policiji u BiH, ali samo u svojstvu svjedoka. Očigledno da određeni krugovi u BiH sada žele da na njega bace krivicu”, rekla je Kibireva za izdanje Slobodna štampa.

Sputnik piše da je Samac priveden 15. januara ove godine i da je ostao u pritvoru do 18. februara, a od tada je bio u kućnom pritvoru.

Samac, rođen 16. maja 1967. godine u Ključu sa posljednjim poznatim prebivalištem u Ribniku (RS),  osim što ga traže zbog neodazivanja na suđenje za trostruko ubistvo u Okružnom sudu Banja Luku,  se našao i na međunarodnoj potjernici koju je Kantonalni sud u Bihaću naložio zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Ključu, prenose bh. mediji.

On je u Banjaluci već optužen zajedno s Ljubomirom Đakovićem za ubistvo bračnog para Vučkić i Mine Talić 14. maja 1993. godine.

Izvor: Agencije