Iz BiH u ratu ukradene umjetnine vrijedne milione maraka

Čovjek koji je želio ostati anoniman vratio je Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu 44 slike sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca. Ta su djela nestala tokom rata prije više od 20 godina, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku. U Centru protiv krijumčarenja umjetninama kažu da je ovo prvi takav slučaj, ali da se i dalje traga za hiljadama djela ukradenih tokom i poslije rata diljem BiH.

Atelje Seida Hasanefendića ispunjen je slikama. Danas je to i mjesto gdje stanuje, ali tokom rata nije bilo tako. Iz sigurnosnih razloga do ateljea tada nije mogao dolaziti. Umjesto njega, dolazili su drugi i odnijeli blizu 130 umjetničkih djela. Nijedno do danas nije vraćeno.

“Kad bih neku računicu pravio, to je negdje možda milion i po njemačkih maraka, možda i dva.. Ne samo da su slike odnesene, odnesen je materijal“, kazao je Hasanefendić.

Nuđen otkup djela

Pretpostavlja da je među pljačkašima bio neko ko je dobro poznavao umjetnost, ko je, kaže, znao šta se može unovčiti.

“Slane su mi fotografije tih mojih slika, naravno, skinute sa blind rama i nuđeno mi je da otkupim“, istakao je on.

Sve je prijavio policiji, ali povratnu informaciju nije dobio. Nije jedini. Mnogo je slikara, kolekcionara i ustanova kojima su ukradena djela.

Među njima i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine koja ove godine slavi sedam decenija postojanja. Posljednje dvije traga za nestalim slikama.

“Riječ je o 46 pravoslavnih ikona, dva remek djela Ferdinanda Hodlera i jedan rukopis, čini mi se“, istakao je Strajo Krsmanović iz Umjetničke galerije BiH.

Iako su prošle dvije decenije, direktor galerije vjeruje da će djela biti nađena.

Sve manje ima smisla raspolagati ukradenim umetničkim djelima. Ako nemate atest, ako nemate podatke o porijeklu, onda ih je teže prodati. Sve je manje crnog tržišta, mada ga na Balkanu još uvijek ima dosta.

“Za razliku od slika ukradenih iz Umetničke galerije BiH u Sarajevu, dela slikara Božidara Jakca odneta takođe tokom rata iz Jajca sada su, 20 godina kasnije, kako saznajemo, anonimno vraćena Ambasadi BiH u Beogradu“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

BiH opljačkana

Riječ je o 44 portreta sa žigom Muzeja AVNOJ-a. U ambasadi kažu da čovjek koji ih je vratio želi ostati anoniman. U resornom ministarstvu u Sarajevu navode da bi djela uskoro mogla biti vraćena.

“Razgovarali smo i sa kolegama u Ministarstvu kulture Srbije da bi se jednostavno provela sva zakonska regulativa povrata tih umjetnina“, kazala je Biljana Čamur Veselinović iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ta vijest obradovala je direktora Međunarodne galerije portreta u Tuzli. Njima je nakon rata ukradeno blizu 60 slika, a kada je shvatio da nisu jedini, Jusufović je osnovao Centar protiv krijumčarenja umjetninama.

“Ono što smo mi prikupili su podaci od kojih vam, narodski rečeno, pamet staje. Bukvalno, Bosna i Hercegovina je opljačkana i u ratu, al nastavilo se i nakon rata“, zaključio je Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Ipak, Bosna i Hercegovina još nema ni popis ukradenih djela iako su od njihovog nestanka prošle dvije decenije. U nadležnom ministarstvu kažu da rade tome.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada