Dodik: Srbi, okupite se oko jednog kandidata u Srebrenici

Dodik pozvao općinske organe svih srpskih političkih partija u Srebrenici da da se dogovore oko kandidata za načelnika (Al Jazeera)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelirao je danas na sve srpske političke partije u manjem bh. entitetu da se okupe oko jednog kandidata za načelnika općine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin.

“Pozivam SDS, PDP, NDP, DNS, SP i druge političke partije i udruženja građana srpskog naroda u Srebrenici da se okupimo oko jednog kandidata. Ovo je ključno vrijeme u kojem moramo da dobijemo načelnika iz reda srpskog naroda, jer na prostoru Srebrenice žive većinski Srbi”, rekao je Srni Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je kazao da je na ranijim izborima bilo nekoliko srpskih kandidata, što je omogućavalo da prođe jedinstven bošnjački kandidat.

Srbi se moraju “okupiti u Srebrenici“

“Apelujem ne samo kao predsjednik SNSD-a, već i kao predsjednik Republike Srpske, da se okupimo oko jednog kandidata i farsu koja se stvarala oko Srebrenice relativizujemo na ono što jeste sama istina o ovoj opštini”, rekao je Dodik.

Istakao je da je ključno političko pitanje RS-a i srpskog naroda na predstojećim lokalnim izborima, na koji način će se okupiti u Srebrenici.

“U svim drugim opštinama možemo da evidentiramo političke razlike, ali ovdje ne bi smjeli da to učinimo i moramo po svaku cijenu da izbjegnemo da bude više kandidata iz srpskog naroda, kao što je to bilo ranije”, rekao je Dodik.

On je pozvao općinske organe svih srpskih političkih partija u Srebrenici da da se dogovore oko toga, kao i da se uključe i stranačka rukovodstva.

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković na oktobarskim lokalnim izborima bit će jedini kandidat bloka probosanskih stranaka za načelnika ove općine.

Izvor: Agencije