Nikolić odlikovao optuženog za najteže zločine

Bashir je 2. juna 2015. godine položio zakletvu za novi petogodišnji predsjednički mandat (Reuters)

Srbija u potpunosti sarađuje s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i pridržava se svojih obaveza, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, povodom reakcija u medijima koji se tiču odlikovanja dodijeljenog sudanskom predsjedniku Omaru al-Bashiru, prenosi Tanjug.

“Odlikovanje dodeljeno predsedniku Bashiru izraz je našeg poštovanja prema sudanskom narodu, kome smo zahvalni na podršci u jednom od naznačajnih pitanja za naš narod i državu”, navodi se u saopćenju Službe za medije.

“Zahvalnost je izražena dodelom ordena šefovima svih afričkih država koje poštuju međunarodno pravo i dele stav Srbije o samoproglašenoj Republici Kosovo. Među njima je i Sudan, i mi smo mu izrazili poštovanje kroz dodelu ordena šefu države, koga je birao sudanski narod”, kaže se u saopćenju.

Genocid i ratni zločini

“Stvara se utisak o tome da Srbija ne poštuje svoje međunarodne obaveze u odnosu na Međunarodni krivični sud… Afrička unija, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje suprotstavile su se presudi Međunarodnog krivičnog suda i podržale predsjednika Sudana”, dodaje se u saopćenju.

Međunarodni krivični sud je u decembru 2014. godine obustavio istragu o tregiji Darfur, jer niko nije priveden licu pravde u deset godina, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je učinilo vrlo malo da pomogne u tom postupku.

Vijeće sigurnosti UN-a predočilo je slučaj Darfura Međunarodnom krivičnom sudu, koji se smatra sudom posljednje instance za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

 Prema podacima UN-a, gotovo 400.000 ljudi je poginulo, a više od dva miliona napustilo domove od 2003. godine, kada su pobunjenici počeli oružanu pobunu.

Predsjednik Bashir optužen je za sva tri krivična djela, ali je i dalje na slobodi i odbija priznati  Međunarodni krivični sud.

Slobodno je putovao u afričke države koje su potpisnice statuta kojim je formiran Međunarodni krivični sud, ali su ga te države odbile uhapsiti.

Na vlasti od 1989. godine

Bashir se 15. juna 2015. godine iz Južne Afrike vratio u Khartoum, uprkos tome što je sud u Pretoriji odlučio da bi trebao biti uhapšen, na osnovu međunarodne potjernice zbog optužbi za ratne zločine.

On je 2. juna 2015. godine položio zakletvu za novi petogodišnji predsjednički mandat, poslije izbora koji su obilježili slab odziv birača i bojkot opozicije.

Bashir vlada Sudanom od 1989. godine, kada je taj položaj preuzeo poslije državnog udara.

Izvor: Agencije