Tužilaštvo najavilo žalbu na presudu Šešelju

Šešelj je oslobođen po svim tačkama optužnice (EPA)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz potvrdio je kako će se Tužilaštvo žaliti na presudu Vojislavu Šešelju, oslobođenom po svim tačkama optužnice.

Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, oslobođen je po svih devet tačaka optužnice koje su ga teretile za progon, ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, okrutno postupanje, deportaciju, nehumana djela, pustošenje, uništavanje vjerskih i obrazovnih objekata te pljačku javne ili privatne imovine.

„Zbog dalekosežne prirode grešaka koje smo identifikovali u presudi, ističemo žrtvama zločina da je predstojeća žalba najveći prioritet ovog Ureda“, navodi se u saopćenju iz Brammertzovog ureda.

„Smatramo kako većina [Sudskog vijeća] nije ispunila svoju pravosudnu funkciju. Većina nije adekvatno presudila o ključnim aspektima optužnice. Nije uzela u obzir velik dio dokaza, nije potkrijepila svoje zaključke adekvatnim razlozima, nije adekvatno primijenila standard ‘van razumne sumnje’, nije uzela u obzir optužbe protiv Vojislava Šešelja u svjetlu sveobuhvatnog obrasca dokazanih zločina. Nije napravila razliku između konačnih političkih ciljeva koji su slijedili članovi udruženog zločinačkog poduhvata i krivičnih djela koja su činjena kako bi se oni postigli.”

Maksimalni napori

“Istovremeno, mi smatramo da je Većina neopravdano dozvolila mogućnost da je kriminalno ponašanje jednostavno bilo zakonit doprinos ratnim naporima, uprkos ogromnim dokazima koji pokazuju suprotno. Mi smatramo da je ovo dovelo do toga da većina neopravdano povjeruje u mogućnost da je: protjerivanje civila bilo humanitarni gest; zapaljivi govor mržnje bilo jednostavno jačanje morala srpskih snaga; razmještanje jedinica za etničko čišćenje predstavljalo mjeru zaštite srpske populacije. U nevjerovatnom zanemarivanju ogromnog broja krivičnih djela dokazanih na suđenju, većina je zaključila kako nije bilo raširenog i sistematskog napada na civilno stanovništvo u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako je istaknuto u klasifikaciji zločina protiv čovječnosti.”

U saopćenju se dodaje kako će tužioci uložiti maksimalne napore u efikasan i fer žalbeni proces.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO