Kanton ukinuo zdravstveno osiguranje djeci

Na odluku vlasti u Tuzlanskom kantonu da se ukine zdravstveno osiguranje za 30 djece uzrasta od šest do 15 godina reagirali su Centar za socijalni rad iz Tuzle, predstavnici nevladinog sektora i profesori sa Pravnog fakulteta u ovom gradu.

Upozorili su da su donesene izmjene Zakona kojima se umanjuju dječja prava u potpunoj suprotnosti sa svim zakonima Bosne i Hercegovine, uključujući Ustav, kao i međunarodne konvencije, koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati.

Mnoga od djece kojima se ukida zdravstveno osiguranje nemaju osnovne uvjete za život.

“U ovaj dnevni centar dolaze kako bi dobili ručak, igrali se igračkama koje nemaju kod kuće i ponešto naučili”, izvještava iz Tuzle reporterka Al Jazeere Natalija Lucić. 

Djeca su životno ugrožena

O njima brinu zaposleni u nevladinoj organizaciji Zemlja djece. Uče ih odgovornosti, samostalnosti, ali i mnogim stvarima koje propuštaju jer ne pohađaju školu. Socijalni radnik u ovom centru Adnan Drndić objašnjava da je najveći problem što o ovoj djeci nema ko brinuti van prostorija centra.

“Njihove roditelje ne zanima da li im djeca idu u školu. Oni imaju mnogo većih egzistencijalnih briga i problema. Žive u jako teškim uslovima. Brinu kako će preživjeti dan, a ne brinu da li treba da idu u školu, ili da li imaju zdravstveno”, kaže Drndić.

Vlasti Tuzlanskog kantona su im to pravo i ukinule izmjenama Zakona o socijanoj zaštiti. Kažu da ta djeca nemaju zakonskog osnova da ostvare pravo na liječenje, jer ne pohađaju školu i roditelji im nisu osigurani.

Direktorica nevladine organizacije Zemlja djece Mirsada Bajramović upozorava na opasnosti koje može izazvati ovakva odluka kantonalnih vlasti.

“Radi se o djeci koja su žrtve zanemarivanja, eksploatacije, žive u ekstremno teškim uslovima i zbog toga ne idu u školu. Neki su hronični bolesnici. Mi dolazimo u situaciju da im se zdravlje pogorša i da budu životno ugroženi”, kaže Mirsada Bajramović.

Da je ovo kršenje osnovnih ljudskih prava upozorava i profesor ustavnog prava Zlatan Bagić. Pojašnjava kako je ova odluka u suprotnosti sa svim zakonima ove zemlje, tako i s Ustavom.

“Ja ne mogu uopšte da smislim niži nivo na koji se može spustiti jedna vlast koja krši ovakvu vrstu prava, bojim se da je ovo samo jedan od slučajeva gdje je Tuzlanski kanton, nažalost, i drugi kantoni, poptuno iskaču iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.”

I ombudsman za ljudska prava je obaviješten o ovom slučaju. Međutim, i pored preporuke vlastima, zakon nije mijenjan. Nakon lobiranja nevladinih organizacija, ali i stručnjaka za pravo, jedna zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona podnijela je inicijativu za ponovne izmjene spornog zakona. Međutim, samo šest poslanika je podržalo njen prijedlog te je inicijativa odbijena.

Krivična prijava protiv vlasti

Iz gradskog Centra za socijalni rad napominju da se za zdravstveno osiguranje ove kategorije djece izdvaja malo novca i da nije ni bilo potrebe za njegovim ukidanjem.

“To je svega nekih 20.000 [konvertibilnih] maraka [10.000 eura] na godišnjem nivou. Niko ne može da me ubijedi da bi to oštetilo Kanton”, kaže Sonja Brčinović, direktorica Centra za socijalni rad.

Nevladina organizacija Zemlja djece podnijet će krivičnu prijavu protiv vlasti u Tuzlanskom kantonu za kršenje prava. Pozvat će se i na međunarodnu konvenciju o pravima djeteta, koju je Bosna i Hercegovina dužna poštovati.

Izvor: Al Jazeera