Vučić: Emocije na Balkanu lošije nego 1995.

Vučić naglasio kako ne želi negirati da među Srbima nije bilo zločinaca (AP)

Povratak u prošlost bio bi katastrofa za Srbiju, a situacija u regiji je jako loša jer Haški sud nije ispunio svoju ulogu o pomirenju naroda na prostoru bivše Jugoslavije pa su emocije u Srbiji, BiH i Hrvatskoj lošije nego 1995. godine, ocijenio je u ponedjeljak navečer srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je, govoreći u programu B92, ustvrdio da ekstremizam jača u svim zemljama zapadnog Balkana i poručio kako ne želi biti predsjednik vlade koja bi morala sarađivati s protagonistima nestabilnosti u regiji, prenosi agencija Hina.

“Bez obzira na promene u raspoloženju, mi ne želimo ni na koji način da pravimo bilo kakve kompromise sa ekstremističkim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju”, rekao je Vučić.

Podsjećajući da je prošla 21 godina od Dejtonskog sporazuma, te od akcija Oluja i Bljesak, Vučić je ocijenio da je situacija u regiji lošija jer, među ostalim, Haški tribunal (ICTY) nije postigao svoj osnovni cilj – pomirenje naroda.

“Osnovni cilj, jedan od tri koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren. A danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine”, rekao je Vučić, ustvrdivši da nema očekivanog napretka.

“Svi smo se u regionu međusobno lagali, kada bi Evropska unija tražila uslikali bismo se i progovorili koju lepu reč. Suštinski se ništa nije dogodilo”, pojasnio je  Vučić u emisiji u kojoj je učestvovao s nekadašnjom direktoricom Fonda za humanitarno pravo i antiratnom aktivisticom Natašom Kandić i s novinarom Dejanom Anastasijevićem.

Razumijevanje zločina

Vučić je naglasio kako je siguran da će “još mnogo godina proteći” dok neko u Hrvatskoj razumije kakav je zločin bila Oluja, a da je isti slučaj i sa BiH.

Vučić je, protiveći se stavovima Nataše Kandić, rekao kako je u Hagu ipak više politike nego prava. Po njegovim riječima, ne može se reći da su samo presude (generalima Anti) Gotovini i (Momčilu) Perišiću “bile političke, a ne po pravu”, kako je Kandić ocijenila.

“Dovoljan je i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava”, rekao je Vučić, spomenuvši slučajeve Nasera Orića, optuženog za zločine nad Srbima u istočnoj Bosni i Ramuša Haradinaja za zločine nad Srbima na Kosovu.

“Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom”, uvjeren je Vučić.

Presuda Šešelju

On je istakao da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, te šest Bošnjaka, naglasivši kako ne želi negirati da među Srbima nije bilo zločinaca.

“Osuđujem svakog Srbina koji je bio zločinac”, istakao je Vučić, usprotivivši se stajalištu novinara Dejana Anastasijevića da cilj Tribunala nije bio pomirenje, već pravda.

“Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića, ili (Nasera) Orića i (Milana) Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to Tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD”, ustvrdio je Vučić, uz ocjenu da je Tribunal “služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde”.

Nataša Kandić, danas direktorica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM), ocijenila je da je Vučićeva reakcija na način na koji se presuda Šešelju slavila u Srebrenici bila veoma dobra.

“Nije lako reći pred kamerama sutradan nakon presude da je projekt velike Srbije štetan za budućnost i da to neće biti politika Vlade Srbije … premijer kaže da politika velike Srbije nikada neće biti ovde nastavljena i priznaje da je ta politika bila štetna, bez obzira što je u tome svojevremeno učestvovao”, rekla je Kandić na TV B92.

Izvor: Agencije