Sjećanje na početke opsade: Godišnjica smrti Suade i Olge

Dilberović i Sučić ubijene su dok su učestvovale u mirnim demonstracijama (Fena)

Prije 24 godine, 5. aprila 1992, na mostu Vrbanja snajperskim hicem ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, prve sarajevske žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Suada Dilberović bila je studentica medicine Sarajevskog univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, a Olga Sučić službenica iz Sarajeva.

Poginule su u mirnim demonstracijama kada su 1992. godine, zajedno s ostalim građanima, pokušale zaustaviti zlo koje se nadvilo nad Sarajevom, prenosi Fena.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. godine tražio od snaga bosanskih Srba da uklone barikade i da se povuku. Na istom mjestu ubijena je i Olga Sučić.


Istražite sajt Sarajevo pod opsadom

Sjećanje na žrtve

Nekadašnji most Vrbanja danas je poznat kao “Most Suade i Olge”. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 2001.  Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.”

Zvaničnici Grada Sarajeva i Medicinskog fakulteta i ove godine prisjećaju se Olge i Suade, a cvijeće u znak sjećanja na njih položit će i odati počast i uime Grada Dubrovnika.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj povijesti.

Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Izvor: Agencije