Izetbegović: Od Srba očekujemo iskreno pruženu ruku

Izetbegović kazao da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja RS-a, ali da traže da u njoj ravnopravni budu i oni i Hrvati (Fena)
Izetbegović kazao da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja RS-a, ali da traže da u njoj ravnopravni budu i oni i Hrvati (Fena)

Politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, čak ako bi to značilo i gubitak podrške u dijelu svog biračkog tijela, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke Demokratske Akcije.

“Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepovjerenja, podmetanja i prepucavanja”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Nezavisne novine.

Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima.

Rekao je da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali da traže da pored većinskog naroda u njoj ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati.

“Srbi moraju da da prestanu negirati presuđeni genocid, da prestanu braniti i slaviti zločince i da na taj način hipoteku zločina skinu sa vrata cjelokupnog naroda. Zatim, da zaustave sve češće provokacije i napade na povratnike, na njihovu imovinu i bogomolje, da pomognu Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS da ostvare zakonska prava na sigurnost, zapošljavanje, školovanje itd. Jednom riječju, da 20 godina nakon rata konačno uspostave normalne odnose u dijelu Bosne i Hercegovine u kom oni čine izrazitu većinu“, poručio je Izetbegović.

Ravnopravnost naroda u RS-u

Upitan kako vidi položaj hrvatskog naroda, rekao je da je to problem sa dvije strane – s jedne mora im se garantovati da mogu izabrati vlastite predstavnike, ali i da su sa druge strane nesrazmjerno prisutni na nekim pozicijama vlasti na nivou države, FBiH i nekoliko kantona.

Na tvrdnju novinara da je tačno da bošnjački lideri deklarativno govore da nisu protiv RS-a, ali da svako malo pokreću se aktivnosti koje idu u suprotnom smjeru, Izetbegović je kazao da ne zna na koje aktivnosti bošnjačkih lidera se misli.

“Ne možete aktivnosti kojima je cilj postizanje ravnopravnosti naroda smatrati antisrpskim ili uperenim protiv entiteta RS. Moj zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 9. januara nije napad na ovaj entitet, to je borba za ravnopravnost svih naroda i građana u njemu. Protivustavno, protivzakonito i nepravično je tjerati Bošnjake i Hrvate da slave dan kad su donesene odluke da se Srbi od njih odvoje, razgraniče, tjerati ih da to proslavljaju, i to pravoslavnim krsnim slavama“, istakao je on.

Izetbegović je kazao da je bilo zločina na svim stranama, ali da su brojke i odnosi počinjenih zločina neuporedivi. Smatra da svi treba da se suoče s vlastitim zločinom, ali i da se srpska strana mora suočiti i s tom činjenicom.

“Armija Republike BiH, sa svim što joj se stavlja na teret, u četiri godine ratovanja nije počinila zločina koliko je to počinila vojska koju su predvodili Karadžić i Mladić za četiri sata srebreničkog pokolja. Opkoliti Sarajevo i Srebrenicu i ne prestati s ubijanjem civila godinama, biti u tome uporan dok ta brojka nije premašila 20.000 mrtvih muškaraca, žena i djece, zastrašujuća je činjenica pred kojom se ne smiju zatvarati oči i začepljati uši. Bilo je zločina i nad Srbima u opkoljenom Sarajevu, ali smo mi smogli snage da ih 1993. godine zaustavimo i to po cijenu krvavog sukoba u vlastitim redovima koji je odnio živote naših policajaca i pobunjenih komandanata koji su te zločine naredili“, rekao je predsjedavajući predsjedništva BiH.

Istakao je i da nije tačno da niko iz viših struktura Armije Republike BiH nije odgovarao za ratne zločine.

“Procese u Hagu su prošli glavnokomandujući Armije, Rasim Delić i Sefer Halilović. Pred Haškim tribunalom su odgovarali generali Mehmed Alagić i Enver Hadžihasanović, koji je i osuđen, a tada je osuđen i Amir Kubura. Pred Haškim tribunalom su osuđeni i Hazim Delić i Esad Landžo za zločine u logoru “Čelebić”. Pred Sudom BiH se vode postupci protiv nekoliko ratnih komandanata Armije Republike BiH koji su optuženi za ratne zločine. Međutim, moramo biti načisto – ovi procesi se vode da bi se ispitala krivična odgovornost pojedinaca, a ne da bi se kolektivi, cijeli narodi, stavljali na nekakvu vagu. Niko nije odgovarao pred sudom zato što je “visoko pozicioniran Srbin”, nego zbog konkretnih djela i posljedica tih djela“.

Na temu reorganizacije Mostara, Izetbegović je kazao da taj grad ima svoje podjele, “one su u srcima i glavama ljudi“.

“Ne može se postići idealno rješenje u stanju koje je daleko od idealnog. Nije slučajno Mostar jedini grad čijim položajem i uređenjem se bavio Dejtonski mirovni sporazum. Ali došlo je vrijeme da se može napraviti iskorak ka boljem. Naš cilj je da omogućimo ravnomjeran i nesmetan razvoj svih dijelova grada Mostara, što do sada nije bio slučaj kada su u pitanju područja grada u kojima žive Bošnjaci i Srbi. Želimo jedinstven grad Mostar, koji je organizovan po europskim principima lokalne samouprave, a ne po modelu po kojem su apsolutno sve nadležnosti centralizovane na nivou grada i u kojem bi mostarski Bošnjaci i Srbi bili majorizirani i ne bi mogli da efektivno upravljaju ekonomskim razvojem i odlučuju o životnim pitanjima u lokalitetima u kojima žive“, objasnio je on.

Budućnost BiH u sazrijevanju

Naveo je da je sudski proces protiv lidera stranke SBB Fahrudina Radončića uticao na koaliciju.

“Radončić je neprikosnoveni lider SBB-a, i s njim na slobodi smo mogli dogovoriti niz hrabrih promjena i reformi. Ovako će koalicija vjerovatno preživjeti i trajati, ali neće imati pravu snagu i zamah“

Izetbegović je kazao da je budućnost BiH u sazrijevanju, u pomirenju, u spemnosti da se prašta i da se pomaže drugima i drugačijima.

“Ostalo nas je 3,5 miliona, to je populacija jednog evropskog grada srednje veličine, živimo na 50.000 km2 prekrasne zemlje koja obiluje raznovrsnim bogatstvima. Zaista ima mjesta za sve. Nema potrebe da jedni druge nadjačavamo i izguravamo, dapače, moramo pomoći da se ljudi vrate, da ostaju, da rađaju djecu. A onda tu djecu treba učiti da imaju isto porijeklo, istu genetsku potku, da govore skoro pa isti jezik, da pripadaju trima vjerama, ali da te vjere imaju jedan izvor i jednu poruku, poruku dobra i mira. Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepovjerenja, nastavak podmetanja i prepucavanja“.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, on je zaključio BiH i ta zemlja mogu ujedinjavati tržište, jer su pojedinačno premalene, mogu koordinirano razvijati infrastrukturu, poljoprivredu i turizam, mogu zajedno investirati u energetske objekte i namjensku proizvodnju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO