Godinama čekali obećani novac za izgradnju kuća

Trinaest porodica iz sela Gornja Tinja kod Srebrenika, kojima je 2014. godine naloženo da napuste domove zbog klizišta, protestirale su tražeći obećani novac za izgradnju novih kuća. Prije dvije godine dobili su placeve i obećanje kako će im biti isplaćeno po 17.500 eura. Iako je već neko vrijeme novac bio na računu općine, tek sada su, nakon protesta, dobili prvu tranšu.

U Gornjoj Tinji je, kažu mještani, život lijep. Čist zrak, mir, zelenilo… Ipak, tu ne mogu ostati. Sanel Fejzić pokazuje kuću, odnosno mjesto gdje je ona nekad bila.

“Tu je bio objekat u kom smo mi živjeli 2010. godine, srušen totalno u klizištu. Pa smo napravili ovamo jedan objekat, ja sebi, a brat je tu”, govori.

Dodaje da se klizište javilo 2014. godine, kada su se iselili, i čekali sredstva od općine do sada da krenu s izgradnjom kuća. Sada sa svog brda gledaju naselje gdje bi trebale biti izgrađene nove kuće, a samo nekoliko metara dalje vidljive su posljedice klizišta.

Priča do u nedogled

Elvisa Suljendić, također iz Gornje Tinje, govori kako im je rečeno da za četiri godine neće biti tog brda te da kuće koje su tu moraju biti napuštene. Većina porodica je od općine dobijala novac za stanarinu na drugom mjestu, ali su se pojedine porodice vratile na klizište.

“Ja sam se vratila sa svojom djecom, jer nemam ništa. Nisam ništa dobila zato što nisam imala kuću ‘na sebi'”, dodaje Suljendić.

Po obećani novac došli su u općinu. Kada su prije dvije godine napuštali domove, rečeno im je kako će za izgradnju novih kuća dobiti po 17.500 eura. S općinom su prije dvije sedmice potpisali ugovore za dio te sume. Rekli su im kako je novac iz Federalnog fonda uplaćen na račun općine te da mogu početi s gradnjom.

“Vi, danas ćete dati pare, pa će biti u petak, pa idući ponedjeljak, i tako u nedogled. Nema rješenja. Majstor je došao, radio je. Svaki majstor traži svoje pare”, kaže Mirsada Islamović.

Savjetnik načelnika općine Srebrenik Nermin Turšić govori kako je “načelnik na službenom putu”.

“Ali, ja vam mogu obećati da ćete do petka imati na računu pare”, dodaje.

Ipak, ubrzo je stigla vijest kako će novac dobiti već u utorak, ali su mještani bili nepovjerljivi, iz Srebrenika javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Nevjerica i suze radosnice

“Ovo mesto bi porodicama iz Gornje Tinje trebalo da bude novi dom. Tu su od opštine dobili placeve i počeli da grade nove kuće. U komšiluku su im još 22 porodice čije su kuće takođe uništene u klizištu i koje su, od sredstava dobijenih od Federalnog fonda, prošle godine uspele da završe kuće i da se usele”, dodaje.

Među njima i šestočlana porodica Bajrić, koja je iz stare kuće izašla u maju 2014. godine.

“Tako da smo, nakon godinu dana, počeli dobivat’ jednu tranšu, radili do ploče, pa opet druga tranša, i treća tranša. E, tako…”, ističe Hamdija Bajrić.

Prvu tranšu novca je, uz nevjericu i suze radosnice, dočekalo 13 porodica malo prije nego što je ekipa Al Jazeere napustila Srebrenik. Kada će dobiti ostatak – ne znaju, ni oni, niti općinske vlasti. Načelnik navodi kako su korisnici u Srebreniku dobili više nego u bilo kojoj drugoj općini, ali ostalo, kaže, zavisi od fonda Federalne uprave civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera