Dodikov lobist protiv genocida osumnjičen za utaju poreza

Vlasti RS-a angažirale su Stefana Karganovića kako bi osporile genocidu počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici (Arhiva)
Vlasti RS-a angažirale su Stefana Karganovića kako bi osporile genocidu počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici (Arhiva)

Lobist kojeg su vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska angažirale kako bi osporile sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima počinjenom u Srebrenici 1995. godine suočio se s optužbama za utaju poreza i prevaru, nakon što je provedena istraga o ugovorima koje je sklapao, potvrđeno je u utorak iz banjolučke policije.

Policijska glasnogovornica Mirna Miljanović kazala je novinarima kako je prijava rezultat istrage u kojoj je učestvovala i Porezna uprava, a utvrđeno je kako je Stefan Karganović oštetio entitetski budžet za više od 104.000 konvertibilnih maraka (približno 53.000 eura), jer nije platio porez na zaradu koju je lično ostvario, niti na ugovore o djelu koje je sklapao s drugim osobama.

Karganović je historičar srpskog porijekla koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi agencija Hina.

Godine 2008. je postavljen na čelo udruženja pod nazivom “Istorijski projekt Srebrenica”, čije je formalno sjedište u Holandiji, a finansirano je iz različitih izvora, no najvećim dijelom sredstvima koja je osiguravala Vlada RS-a.

Ustrajno poricanje genocida

Iz izvještaja Ministarstva finansija RS-a može se vidjeti kako je od 2007. do 2009. godine iz entitetskog budžeta za rad udruženja koje je vodio Karganović izdvajano po 400.000 eura na godišnjem nivou.

 To su godine u kojima je na čelu Vlade bio Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS-a.

Dodik je novac za Karganovićevu organizaciju osigurao nakon što je objavio kako će njegova Vlada “povući saglasnost” na raniji izvještaj RS-a kojim su vlasti tog bh. entiteta 2004. godine potvrdile kako je u Srebrenici 1995. godine ubijeno više od 7.000 Bošnjaka, kao i da su taj zločin počinile vojska i policija bosanskih Srba.

Sadašnji predsjednik RS-a otvoreno je najavljivao kako namjerava učiniti sve da se revidiraju presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojima je potvrđeno da je masovno ubistvo i progon Bošnjaka Srebrenice bilo krivično djelo genocida.

“Tvrdnja kako je, suprotno odredbama međunarodnog ratnog prava, u razdoblju poslije 11. jula 1995. godine strijeljano 8.000 muškaraca i dječaka je bez ikakve činjenične osnove i kao takva nedokazana. Iza ove dvije konstatacije stojimo ja i ‘Iistorijski projekt Srebrenica'”, izjavio je Karganović 2013. godine u polemici s bošnjačkih udruženjima, čiji su predstavnici najavili podnošenje tužbe protiv Dodika zbog njegovih opetovanih istupa kojima je negirao počinjenje genocida u Srebrenici.

Karganović je provladinim medijima u RS-u godinama bio omiljeni sagovornik, pri čemu je gorljivo branio Dodika od svih kritika.

‘Konzul Tonge i jugoslovenski grof’

Tako je tvrdio kako je Dodik na meti scenarista “narandžaste revolucije”, smišljene da ga uklone sa vlasti poput nekadašnjeg predsjednika Ukrajine.

Svo to vrijeme opozicione stranke su upozoravale kako Dodik, finansirajući Karganovića, zloupotrebljava budžetski novac.

Procjena je kako je, na osnovu političkog pokroviteljstva, Karganović iz budžeta RS-a od 2008. do 2014. godine dobio najmanje 1,9 miliona konvertibilnih maraka (nešto manje od milion eura).

Mediji u Bosni i Hercegovini ranije su objavili kako je Karganović prevarant, koji se još 1973. godine lažno predstavljao kao “jugoslavenski grof”, a u američkom Chicagu, gdje je tada živio, proglasio se i “konzulom Tonge”, bez znanja vlasti te polinezijske kraljevine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO