Ugovor od 26 miliona eura za vojnu opremu

Ministarstvo odbrane Hrvatske potpisalo je 26 miliona eura vrijedan ugovor o nabavci vojne opreme sa domaćim proizvođačima. Tako će 27 hrvatskih kompanija vojsci u ovoj godini isporučiti više od 300.000 komada vojne opreme.

Uniforme, opasači, ruksaci i prsluci – više od 150.000 komada vojne opreme godišnje se proizvede u tvornici Kroko blizu Zagreba. Ne samo za hrvatske vojnike, nego i za mnoge strane snage reda.

„Bazno tržište je hrvatsko tržište, izvozimo u oko 20 zemalja, izvozimo u regiju, Europu i u zemlje Bliskog istoka. Njemačka policija, švicarska policija, nakon toga Danska i Portugal“, navodi Žarko Popović iz ove firme.

Ona je jedna od 27 domaćih firmi sa kojima je Ministarstvo odbrane potpisalo 26 miliona eura vrijedan godišnji ugovor. Vojsku će, ne samo obući i obuti, nego i naoružati, nahraniti i osigurati. A time, tvrdi ministar odbrane (MORH) Josip Buljević, znatno pomoći i privredi.

„Ugovoreno je gotovo 300.000 komada raznih proizvoda na čijoj će proizvodnji raditi preko 5.000 radnika. Na taj način MORH i Oružane snage potvrđuju da nisu samo potrošač, nego i generator razvoja gospodarstva, ali i promotor hrvatskih proizvoda“, dodaje.

Izvoz od 200 miliona eura

Mirko Šundov, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH kaže: „Kvaliteta hrvatske namjenske opreme prepoznata je i kod nekoliko savezničkih i partnerskih vojski koje su je usvojile i koriste je“.

Domaća vojna industrija opremu proizvodi prema standardima NATO-a  i izvozi u više od 60 država, pa je tako u svijetu tražena i hrvatska kaciga iz Preloga, ili puške i pištolji iz Karlovca, iz Zagreba javlja novinar Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

„Od kacige, odore, ruksaka, balističkog prsluka, pa do čizmi – 99 posto onoga što nosi hrvatski vojnik, hrvatski je proizvod. Tvrtke, poput ove, svoje proizvode izvoze i u niz drugih zemalja, poput Njemačke, gdje opremaju policiju“, kazao je.

Imati matičnu državu kao zadovoljnog klijenta, tvrde proizvođači, uvjet je za sve međunarodne konkurse.

„Znači jako puno u smislu reference, znači jako puno u pomoći pri razvoju i pomoći pri testiranju“, rekao je Željko Pavlin, iz kompanije HS Produkt.

Baš zbog takve saradnje Hrvatska je samo u prošloj godini izvezla vojne opreme i naoružanja za gotovo 200 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera