Srbija: Više od 100 udruženja pod kontrolom Rusije

Dio nevladinog sektora upozorava da u Srbiji djeluje više od 100 organizacija koje su pod kontrolom Rusije. Navode da im je cilj da Srbiju udalje od Evropske unije i NATO-a.

Majice s likom ruskog predsjednika Vladmira Putina nisu rijedak prizor u nekim bivšim dijelovima Sovjetskog saveza, ali postali su popularan suvenir i na beogradskim ulicama. Na jednom štandu su kazali da je tako od početka ukrajinske krize.

“Ovo je trenutno atraktivan model. Kupuje ga širok dijapazon ljudi, od naših iz dijaspore, Rusa, pa do stranaca, Amerikanci, Šveđani…”, kaže Predrag, prodavač suvenira.

‘Zagovaraju esktremne stavove’

Putinove fotografije su posljednjih godina sveprisutne širom Srbije, a veliki interes izazvala je gradnja ruskog centra za vanredne situacije u Nišu.

Takvo stanje ne iznenađuje Jelenu Milić iz Centra za evroatlanske studije. Tokom predstavljanja studije o ruskom utjecaju na Srbiju, navela je da je sve više organizacija koje direktno, ali netransparentno, finansira Moskva.

“Nelegitimnim smatramo i protiv smo onih organizacija koje koriste bolno i skupo, jer, ubijen nam je premijer [Zoran Đinđić], ostvaren nivo demokratskih sloboda i tekovina u Srbiji”, istakla je Milić.

Navodi da je takvih više od 100 organizacija. Među njima više od 20 udruženja građana, 15 političkih pokreta, 15 proruskih i 10 ruskih medija.

“Oni zloupotrebljavaju, pervertiraju ceo koncept slobode udruživanja građana, slobode govora i drugog. Da bi zagovarali zaustavljanje procesa demokraticazije Srbije, zagovarali ekstremno konzervativne stavove sa onim što se graniči ostvarenim nivoom ljudskih prava u srpskom ustavu”, kazala je Jelena Milić.

Djeluje i Stranka Rusa Srbije

Mnogo je i stranaka koje u političkom programu zagovaraju čvršće rusko-srpske veze, ali navode da nisu instrument ruske politike, već težnje ljudi. Iz jedne od više proruskih, pa i ruskih stranaka u Srbiji, Stranke Rusa, negiraju da postoji jak ruski utjecaj. Da postoji, navode, to bi se znalo.

“Uticaj Rusije na Srbiju je mali. Da je malo jači i da smo malo više angažovali, ali gledaćemo da se što više približimo Rusiji. Nema takav uticaj. Da ima Rusija ovde, ja vam garantujem, Američka ambasada [u Beogradu] ne bi imala nikakav uticaj na Vladu [Srbije], a ima ga”, kazao je Dragan Cvetković iz Stranke Rusa Srbije.

“Mnoga istraživanja javnog mnjenja pokazuju da veliki broj građana Srbije ima pozitivan stav prema Rusiji… Slične ankete prikazuju i da su mnogima ovde bitne i integracije u Evropsku uniju. Slično je i sa Vladom Srbije. Zvanično proevropska, uz održavanje prisnih veza sa Moskvom, ali ostaje pitanje da li će i do kada to biti moguće”, izvijestio je iz Beograda Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Srbiji se obilježava 17 godina od početka NATO napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Centralna komemorativna ceremonija održana je kod Spomenika poginulim građanima u Varvarinu u centralnoj Srbiji, gdje je u maju 1999. u bombardovanju mosta na Velikoj Moravi poginulo 10 osoba, dok je 14 ranjeno. Iz Varvarina se javio Zoran Kosanović.

Published On 24 Mar 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO