Najviše mina u Ličko-senjskoj županiji

Međunarodni dan Svjesnosti opasnosti od mina u Hrvatskoj – obilježava se u Gospiću, glavnom gradu minama najzagađenije županije Ličko-senjske.

Jedna trećina minama zagađenog područja nalazi se u toj županiji, a najveći problem predstavljaju poljoprivrednicima, stočarima i lovcima.

U cijeloj Hrvatskoj procjenjuje se da je više od 46.300 zaostalih eksplozivnih naprava, na površini od 480 kilometara kvadratnih kilometara. Riječ je od šest županija, 69 gradova i općina.

Stotine stradalih

Od završetka rata u Hrvatskoj do danas od mina je stradalo 586 osoba, od čega 200 smrtno.

“Na ovom projektu mi u neposrednoj blizini Gospića, preko 160 mina se našlo u prvim danima početka tog i takvog projekta. Ja osobno vjerujem da možemo znači sva poznata minska polja ukloniti i ako će ostati nedefiniranog minskog prostora neće sa sigurnosne razine ugrožavati stanovnike”, ističe Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje.

“Mine su jedan od najvećih problema kako u sigurnosnom aspektu tako i u razvoju poljoprivrede i stočarstva, i cjelokupnog gospodarstva, kao što i znamo da je Ličko-senjske županija površinom najzagađenija, stoga nam predstoji veliki problem, kaže Milan Kolić, ličko-senjski župan.

Izvor: Al Jazeera