BHRT za uvođenje medijskog poreza

Parlament Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene zakona o javnom RTV sistemu BiH, kojim je produžen rok za trenutni sistem naplate RTV takse putem telekom operatera do 30. juna. Nakon toga, kažu, potrebno je pronaći bolji sistem, ali među bh. političarima o tome nema saglasnosti.

Dom naroda Parlamenta je tijesnom većinom podržao produženje roka za trenutni sistem naplate takse, jer delegati iz Kluba hrvatskog naroda nisu bili ZA. Oni negoduju zbog programskog sadržaja javnih emitera i traže uspostavu tri nacionalna kanala.

„Na dnevniku BHT-a u emisiji povodom donošenja presude Radovanu Karadžiću nijedna sekunda nije posvećena zločinima protiv Hrvata. Federalna televizija je čak 49 sekundi posvetila tome. To ne spada nikako u pravodobno, istinito i objektivno informiranje u najmanju ruku”, kaže Mario Karamatić – Klub hrvatskog naroda.

Iz Kluba Bošnjaka smatraju da ne treba u Parlamentu raspravljati o uređivačkoj politici javnih emitera. Ističu da uvođenje trećeg kanala nije rješenje.

Različiti prijedlozi

„Ali u svakom slučaju u okviru političkih dogovora koji se vode, sve je na stolu i vidjet ćemo. Ono što je najvažnije je sačuvati TRV servis”, kaže Safet Softić iz Kluba Bošnjaka.

Ni Ognjen Tadić iz SDS-a nije za treći kanal. Smatra i da produženje roka trenutnog sistema naplate takse nije rješenje.

„Stav Srpske demokratske stranke je od ranije poznat. I on govori o tome da bi te sisteme trebalo vezati za odgovarajuće budžete na svim nivoima vlasti, kako bi oni izdržavali te sisteme i omogućavali im stabilno finansiranje”, kaže Tadić.

Ipak, u BHRT-u imaju drugačiji prijedlog, a to je uvođenje tzv. medijskog poreza za građane. Kažu da to podržavaju sva tri servisa i da je prijedlog već upućen Vijeću ministara. Medijski porez bi se naplaćivao od neto plaće, odnosno penzije, a iznos bi se usklađivao s visinom primanja.

„On po svojoj prirodi uzima, da kažem pod navodnicima, manje od onih koji imaju najmanje. Dakle, jedan penzioner koji sada plaća 7,5 KM vjerovatno će plaćati 3,4 marke”, kaže Milan Trivić, član Poslovodnog odbora BHRT-a.

Smatraju da bi taj sistem BHRT-u konačno omogućio ekonomsku stabilnost.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera