Advokat Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku

Faruk Balijagić, osim bosanskohercegovačkog, ima i hrvatsko državljanstvo te nekoliko nekretnina u toj zemlji (Fena)

Faruk Balijagić, advokat optužen za podstrekivanje na izvršenje krivičnih djela, uključujući ubistvo, pobjegao je u Hrvatsku, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

“Podsjećamo da je Tužilaštvo KS-a još 14. decembra 2015. godine, uz optužnicu koju je sud i potvrdio, dostavilo i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženom Balijagiću. No, sud svojim rješenjem ukida pritvor i pušta optuženog na slobodu. Nakon žalbe ovog tužilaštva, Vrhovni sud [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine ukida takvo rješenje suda kao nezakonito. i to 14. 01. 2016 godine. I pored tri urgencije ovog tužilaštva, Kantonalni sud nije donio odluku o pritvoru. Dakle, ovo tužilaštvo zaključuje da je, zbog neažurnosti Kantonalnog suda u Sarajevu, optuženi Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku”, saopćeno je iz Tužilaštva KS-a.

Kako se dodaje, Kantonalni sud je obavijestio Tužilaštvo da je Balijagić promjenio prebivalište, iako je sudu i ranije bilo poznato da ima prebivalište u Hrvatskoj.

Tužilaštvo KS-a uputit će prijedlog za određivanje pritvora i po ovom osnovu, jer se optuženi Faruk Balijagić nalazi u bjekstvu te će zatražiti i raspisivanje međunarodne potjernice, navodi se u saopćenju.

Državljanstvo i nekretnine u Hrvatskoj

Faruk Balijagić ima i hrvatsko državljanstvo te nekoliko nekretnina u toj zemlji.

Tužilaštvo KS-a je zbog toga zahtijevalo da se barem odrede mjere zabrane.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić uhapšeni su 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra.

Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS-a žalilo.

Kantonalno tužilaštvo podiglo je protiv njih optužnicu zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

Izvor: Agencije