Protest opozicije zbog navodne krađe glasova

Predstavnici četiri opozicijske liste u Srbiji organizirali su prosvjed ispred sjedišta Republičke izborne komisije u Beogradu, da bi se, kako kažu, spriječila izborna krađa.

Povod za prosvjed su posljednji rezultati RIK-a po kojima je lista Demokratska stranka Srbije – Dveri, s prvobitnih 5,01 posto, glasova pala ispod izbornog praga – na 4,99 posto.

Pored te liste desnice, na prosvjedu su sudjelovale i koalicije suprotnog političkog kursa – Demokratska stranka, koalicija Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, kao i pokret “Dosta je bilo” bivšeg ministra Saše Radulovića.

Traže ostavke predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

“Ključni zahtev okupljenih je da se po svaku cenu odbrani svaki glas. Sumnjaju u regularnost izbornog procesa i tvrde da su glasovi pokradeni. Smatraju da je pokradeno najmanje 300.000 glasova”, javila je Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Nisu došli Ljajić, Ilić, Drašković…

Lideri stranaka koje su došle pred RIK još jednom su pozvale simpatizere da u srijedu, na izborima koji će biti ponovljeni na 15 biračkih mjesta, podrže listu DSS – Dveri. kako bi njeni predstavnici ušli u parlament.

Po posljednjim rezultatima, toj listi za ulazak u parlament nedostaje samo jedan glas.

Okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente, na kojima piše “Vučiću lopove – pokrao si izbore”, “Vučiću Šešelju”, “RIK-RIP”, “Spas za moj glas”…

Preko razglasa je, uoči početka, puštena pjesma Sistem te laže, u izvođenju Beogradskog sindikata.

Prosvjedima se pridružio i predsjednik Levice Srbije Borko Stefanović.

Iako pozvani, Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nisu se odazvali pozivu da se pridruže opoziciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije