Srbija: Opozicija najavila protest zbog ‘izborne krađe’

Pajtić smatra da je koalicija DSS - Dveri 'pokradena na izborima' i zato je pozvao birače da 'stanu u odbranu Srbije' (Oksana Toski? / Tanjug)
Pajtić smatra da je koalicija DSS - Dveri 'pokradena na izborima' i zato je pozvao birače da 'stanu u odbranu Srbije' (Oksana Toski? / Tanjug)

Predstavnici četiri opozicijske liste u Srbiji pozvali su građane i političke stranke da se sutra pridruže prosvjedu ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) kako bi se “sprečila izborna krađa i odbranila izborna volja građana“.

Na prosvjed su pozvani predstavnici lista okupljenih oko Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke Srbije i Dveri te pokreta “Dosta je bilo”, 

“Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića da se sutra u 13 časova pridruže na protestu ispred RIK-a kako bi se sprečila izborna krađa. Neka pokažu da nisu spremni da prodaju principe i demokratske vrednosti za fotelje”, rekao je predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ujedno je i pozvao simpatizere Demokratske stranke da na ponovljenim izborima na 15 biračkih mjesta, koji će biti održani u srijedu, podrže listu DSS-Dveri, koja je “pokradena na izborima” i da “stanu u odbranu Srbije”.

Ukazao je i kako se podaci njegove stranke slažu s podacima koalicije DSS-Dveri, odnosno s time da je ta koalicija “pokradena”, jer se nalazi na jedan glas od prelaska izbornog praga.

Radulović: Početak kraja Vučićevog režima

Predsjednik pokreta “Dosta je bilo”, Saša Radulović ocijenio je kako je “borba ujedinjene opozicije za demokratske principe i protest početak kraja režima lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića”.

Po njegovim riječima, “izborne manipulacije ovoga puta neće proći”. Smatra i da je Vučić doživio izborni poraz.

Čelnik Dveri Boško Obradović najavio je zahtjev za ostavkom predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića, inače dužnosnika vladajućeg SNS-a, kao i direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Naveo je i kako na biračkim mjestima, na kojima će se izbori ponoviti, koalicija Dveri-DSS ima u prosjeku šest posto glasova izašlih birača. Najavio je i kako će “na izbore izaći ne da bi odbranili cenzus, već da bi pobedili režim Aleksandra Vučića”.

S obzirom na najnovije podatke RIK-a, prema kojima Dveri-DSS imaju 4,99 posto glasova, smatra da je na ponovljenim izborima njegovoj koaliciji neophodno dobiti 500 do 1.000 glasova, kako bi postotak bio iznad pet, koliko je potrebno za ulazak u državni parlament.

DSS tvrdi da su ‘brutalno pokradeni’

Predsjednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je kako ta koalicija “ima sigurne i pouzdane informacije da je ukradeno najmanje 300.000 glasova koji su se pretočili u glasove SNS-a”.

Vučić je, po njenim riječima, “brutalno pokrao izbore” kako bi glasove Dveri i DSS pretočio u glasove SNS-a i omogućio veći broj mandata naprednjacima u parlamentu.

“Danas se desilo ovoj listi, sutra se može desiti bilo kojoj od političkih partija ili bilo kome od ljudi, čak i onima koji su pognuli glavu i poklekli pod pritiskom i glasali za SNS”, navela je ona.

Listi DSS-Dveri, prema najnovijim rezultatima RIK-a, nedostaje samo jedan glas da pređu izborni prag.

SNS najavio prijave protiv opozicije

U međuvremenu je dužnosnik SNS-a Aleksandar Martinović najavio da će protiv lidera nekoliko opozicijskih lista biti podnesene kaznene prijave zbog “pokušaja manipulacije izbornim procesom”.

Martinović je precizirao kako će prijaviti čelnike Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Dveri i pokreta “Dosta je bilo”.

Prema njegovim riječima, prijave će biti podnesene zbog “manipulisanja izbornim procesom, nezapamćenog pritiska na RIK i pokušaja da se na silu uđe u parlament”.

“Nezabeleženo je da predsednik jedne političke opcije koja je učestvovala na izborima sa galerije posmatra sednicu RIK, na šta nije imao pravo, ali mu je iz političke kurtoazije to omogućeno, i da nakon saopštavanja rezultata počne da vređa najpogrdnijim rečima predsednika RIK i direktora Republičkog zavoda za statistiku”, rekao je Martinović.

Po završetku sjednice RIK-a došlo je do incidenta, kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsjednika RIK-a Ðurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Kovačevića.

Nezadovoljni posljednjim rezultatima, prema kojima su ostali ispod praga sa 4,99 posto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su tom prilikom: “Kako vas nije sramota… Smete li pred narod…”

U gužvi je došlo i do koškanja, a incident je prekinut pošto su Ðurđević i Kovačević napustili prostorije Skupštine Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO