Izbori u Srbiji: Dveri – DSS ispod cenzusa

Na osnovu rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji sa 99,82 posto obrađenih biračkih mjesta, ispod cenzusa je lista Dveri – Demokratska stranka Srbije, dok je lista Socijaldemokratska stranka – Liberalno demokratska partija – Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila 5,02 posto glasova, saopćila je Republička izborna komisija.

Prema tim rezultatima, lista Dveri – DSS osvojila je 4,99 posto glasova, javlja agencija Tanjug.

Kako je saopćio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,24 posto, Socijalistička partija Srbije 10,96 posto, Srpska radikalna stranka 8,11 posto, Demokratska stranka 6,03 posto, a “Dosta je bilo” 6,03 posto glasova.

Savez vojvođanskih Mađara je osvojio 1,50 posto, lista Muamera Zukorlića 0,86 posto, Stranka demokratske akcije Sandžaka 0,80 posto, Ruska stranka 0,36 posto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 posto glasova.

Novo glasanje 4. maja

Ponovljeno glasanje za novi saziv Narodne skupštine Srbije na 15 biračkih mjesta bit će održano u srijedu 4. maja, a pravo glasa na njima ima 19.631 građanin.

Ponovno će se glasati na pet biračkih mjesta u Nišu, na po dva biračka mjesta u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu.

Za ponovljeno glasanje bit će štampano 19.729 listića.

Prethodno je RIK završio izjašnjavanje o rezultatima glasanja na 99 spornih biračkih mjesta na kojima je došlo do teške greške, a na 11 biračkih mjesta rezultati su anulirani i neće ući u konačne rezultate izbora.

Po završetku sjednice RIK-a došlo je do incidenta, kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsjednika RIK-a Ðurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su: “Kako vas nije sramota… Smete li pred narod…”

‘Kulminacija pritiska’

U gužvi je došlo i do koškanja, a incident je prekinut pošto su Ðurđević i Kovačević napustili prostorije Skupštine Srbije.

Ðurđević je osudio incident, navodeći kako je to kulminacija pritisaka koje danima trpi RIK.

Rekao je kako je slučaj prijavljen policiji i kako RIK očekuje od nadležnih organa da omoguće toj komisiji da izbore, budući da se ponavljaju na 15 biračkih mjesta, provedu do kraja u normalnoj atmosferi, bez uvreda, napada i pritisaka.

Lider Dveri Obradović je kazao kako su najnoviji rezultati izbora pokazali da je ta koalicija bila u pravu kada je govorila kako je riječ o “izbornoj krađi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ni četvrti dan nakon izbora u Srbiji, nije jasno koje će stranke ući u parlament.Razlog su, kako se navodi, velike greške na više od 160 biračkih mjesta, a kod dvije liste prelazak cenzusa za ulazak u Skupštinu zavisi od manje od stotinu ili dvije hiljade glasova. Republička izborna komisija raspravlja o spornim biralištima i broji […]

Ni četvrti dan nakon izbora u Srbiji, nije jasno koje će stranke ući u parlament.Razlog su, kako se navodi, velike greške na više od 160 biračkih mjesta, a kod dvije liste prelazak cenzusa za ulazak u skupštinu zavisi od manje od stotinu ili dvije hiljade glasova. Republička izborna komisija raspravlja o spornim biralištima i trenutno […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO