Nepoznat konačan sastav Skupštine Srbije

Na osnovu rezultata s 98,64 obrađenih biračkih mjesta u Srbiji, iznad izbornog praga su i liste Socijaldemokratska stranka – Liberalno demokratska prtija – Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali i Dveri – Demokratska stranka Srbije, potvrđeno je iz Republikčke izborne komisije.

Preostaju još rezultati sa 114 biračkih mjesta – 99 na kojima se ponovno broje glasovi i 15 na kojima će biti ponovljeno glasanje.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević potrvdio je kako je lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila 48,24 posto glasova, Socijalistička partija Srbije 10,95 posto, Srpska radikalna stranka 8,11 odsto, Demokratska stranka 6,04 posto, SDS-LDP-LSV 5,03 posto i Dveri-DSS 5,01 posto.

Ponovljeni izbori u srijedu

Iako večeras istječe rok za proglašenje konačnih rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, ishod izbornog procesa bit će poznat tek nakon srijede, 4. svibnja kad će se vjerojatno održati ponovljeni izbori.

Republička izborna komisija (RIK) donijela je odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mjesta.

Razlog su, kako se navodi, velike greške na više od 160 biračkih mjesta, a kod dvije liste prelazak izbornog praga za ulazak u Skupštinu ovisi o vrlo malom broju glasova.

Dok je, prema podacima od utorka do kad je prebrojano 98,04 posto glasova, koalicija Socijaldemokratske stranke Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine prešla izborni prag za 1.591 glas, lista Demokratske stranke Srbije i Dveri uspjela je to za samo 48 glasova.

Stoga će od ponovljenih izbora ovisiti hoće li njihovi predstavnici u parlament, jer na 15 spornih mjesta glasa najmanje 20.000 birača.

Anuliranje rezultata

Na pojedinim spornim mjestima odlučeno je da se izbori ponove, negdje da se glasovi ponovno prebroje, a na jednom biralištu rezultati su anulirani, što znači da će upisani rezultat na tom mjestu biti nula, bez ponavljanja izbora.

Komisija će izjašnjavanje o preostalim spornim biračkim mjestima nastaviti tokom dana, kada se očekuje ponovno otvaranje vreća s biračkih mjesta za koje je donesena odluka o ponovnom prebrojavanju glasova.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je ranije kako postoje dvije mogućnosti za sporne zapisnike s biračkih mjesta: ili takozvano anuliranje ili ponovno prebrojavanje.

Tokom popodneva još traje prebrojavanje glasova na gotovo 100 birališta, te će biti održana nova sjednica RIK-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije