GRAS izbjegao aukciju, ali stečaj prijeti

Izbjegnuta je aukcija na kojoj bi se prodali tramvaji i autobusi sarajevskog gradskog prijevoznika GRAS, radi namirenja duga Upravi za indirektno-neizravno oporezivanje.

Time je otklonjena opasnost da se ugrozi funkcioniranje tog javnog prijevoznika. Dug za PDV te kompanije iznosi 7,35 milijuna eura.

Sarajevski gradski prijevoznik, ovog tjedna zamalo je ostao bez osam tramvaja i 28 autobusa. Iako će se dio poreznog duga namiriti novim zaduženjem, situacija je jako složena. Ukupan dug GRAS-a iznosi gotovo 100 milijuna eura.

“GRAS je dužan 200 miliona konvertibilnih maraka, od čega su 115 miliona direktni porezi, 15 indirektni, a 50 miliona tužbe radnika. Dio ide na dobavljače”, objasnio je Mujo Fišo, ministar prometa Kantona Sarajevo.

Restrukturiranje tvrtke je neminovno. U narednih pet godina, trebalo bi biti 300 do 400 radnika manje. Bit će i korekcija subvencija mjesečnih karata, kaže kantonalni ministar prometa.

“Novac od subvencija će ići na banku, da banka naplati svoje, a ono što ostane GRAS će da dijeli na plate”, dodaje Fišo.

Posebno teška je tužba radnika GRAS-a, koju su podigli zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. U upravi ističu da bi baš ta potraživanja mogla i ugasiti cijelu firmu.

“Smatram da može biti jedan teg koji može da obori ovu firmu da ode u stečaj”, ukazuje Avdo Vatrić, direktor GRAS-a.

“Karta za sarajevski tramvaj košta marku i 60 feninga, odnosno 80 eurocenti. Međutim, kantonalni ministar prometa procjenjuje da 50 posto korisnika javnog prijevoza u Sarajevu, kartu, uopće ne kupuje”, javio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

I slaboj naplati, nekako se mora stati na kraj. Sami putnici za švercanje – imaju prijedlog.

“Da postoji karta za jednu stanicu, možda bi se i uzimala”, kaže jedan Sarajlija.

“Moralo bi se uvesti strože kontrole”, predlaže drugi.

Ubrzo će se ići u obnovu voznog parka. Iz Turske uskoro stiže donacija 15 autobusa. U kantonalnom proračunu predviđena su sredstva za 10 rabljenih minibuseva. Pružanjem bolje usluge, GRAS namjerava pospješiti naplatu karata.

Izvor: Al Jazeera