Borba za novac zbog Zakona o igrama na sreću

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću izazivaju političke trzavice među koalicionim partnerima u Federaciji BiH. Kako dijeliti finansijsku dobit, spor je koji vode Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica. U borbi za novac neko mora popustiti, jasni su u opoziciji.

Ulice u centru Sarajeva opasane su kladionicama koje su rijetko bez posjetilaca. Jedna od vladajućih stranaka u dijelu države, Federaciji Bosne i Hercegovine, traži preraspodjelu dobiti od klađenja.

„Insistiramo da se poreska evidencija vodi po mjestu gdje je učesnik učestvovao u klađenju i gdje je dobio, a ne po mjestu registracije kladionica“, rekao je Amir Zukić (SDA).

To je prijedlog koji nisu prihvatili njihovi koalicioni partneri. Većina kladionica sjedište ima u dijelovima entiteta gdje je HDZ na vlasti. Ali, odbacuju priče da štite kladioničarski lobi u Federaciji BiH.

„Nitko tu nije protiv i oporezivanja i protiv svih obveza glede igara na sreću, odnosno kladionica, pa na kraju i kompletnog kockarskog sektora“, kazao je Jozo Bagarić iz HDZ-a BiH.

Maj je rok do kada SDA traži dogovor o izmjeni Zakona. Od razgovora u HDZ-u ne bježe.

„Političke nesuglasice u entitetskom parlamentu na relaciji SDA – HDZ bile su očite. Prvi su tražili hitnu izmjenu Zakona o igrama na sreću. HDZ nije želio da se to zakonsko rješenje nađe na dnevnom redu“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Trebalo bi se u drugačijoj formi naći pred ministrima, ali nije još. Vlada obećava, radi na sveobuhvatnim zakonskim izmjenama.

„I bojim se da ovakvim pojediničanim inicijativama, izmjenama i dopunama zakona svaku sjednicu Parlamenta možemo samo imati sličan zakon“, rekla je Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH (HDZ BiH).

Blokada mnogih političkih dogovora

Iz opozicije poručuju da u borbi za raspodjelu novca neko mora popustiti. I upozoravaju da se, osim ovog zakona koji čeka politički dogovor vladajućih, koči donošenje i niza drugih.

„Mi smo sada blokirani, nema tu neke velike ideologije, to je zaista pitanje raspodjele novca s jedne strane, s druge to je pitanje generalno problema igara na sreću koji nije dovoljno regulisan“, navodi Dennis Gratz iz Naše stranke.

Za problem koji nije sređen ne mare oni koji se klade.

Izmjene Zakona o igrama na sreću mogle bi se riješiti u paketu s nizom otvorenih pitanja, ekonomskih ili političkih, u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera