Hrvatski vojnici teško ranjeni u eksploziji

Vojnici su zadobili povrede opasne po život (Reuters)

Dvojica pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske teško su ozlijeđeni u eksploziji, koja se dogodila tijekom specijalističke obuke na vojnom poligonu „Cerovac“ kod Karlovca i obojica su prevezeni u bolnicu, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva obrane.

Obojica pripadnika Oružanih snaga odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac gdje su podvrgnuti hitnom medicinskom tretmanu, izvijestila je kratko Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane.

U večernjim satima je hrvatski ministar obrane Josip Buljević potvrdio da su, radi utvrđivanja okolnosti eksplozije, formirana tri istražna povjerenstva.

“Očevid na mjestu eksplozije još nije gotov, a uz očevidne ekipe formirana su tri povjerenstva, jedno u sklopu postrojbe, drugo u sklopu Vojnog učilišta i treće na razini Glavnog stožera Oružanih snaga”, rekao je Buljević u karlovačkoj bolnici.

Naprava eksplodirala prerano

Odgovarajući novinarima, ministar Buljević je rekao kako očekuje da se na nalaze povjerenstava neće čekati mjesec ili dva, nego puno kraće.

Opovrgnuo je medijske napise da se na poligonu Cerovac prije nekoliko godina već dogodila ovakva nesreća.

Na pitanje što je eksplodiralo, rekao je da o tome još ne može govoriti. Potvrdio je samo kako je “prema dosad poznatim informacijama eksplozivna naprava eksplodirala prerano”.

Prethodno je potvrđeno kako je do eksplozije došlo “tijekom provedbe planirane obuke, prilikom završnog uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava korištenih u obuci, na za to predviđenom prostoru”.

“Uslijed eksplozije teško su ozlijeđena dvojica pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske – 22-godišnji polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe te 41-godišnji instruktor, koji je bio i zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava nakon provedene obuke”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Teške povrede

Na teren je, zajedno sa suradnicima, odmah stigao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Mirko Šundov, koji je razgovarao s liječničkim timom i provjerio stanje nastradalih.

“Poduzimaju se svi potrebni medicinski zahvati, a dvojica pripadnika smještena su na Odjelu intenzivne njege”, potvrdila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane.

Sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice Suad Crnica prethodno je rekao za agenciju Hina da je “uključen u zbrinjavanje dvojice ranjenih vojnika”, te da ne može reći ništa više “osim da su obojica ranjenika na Odjelu intenzivne medicine”.

Nesreća se dogodila u ranim popodnevnim satima, kad se nedaleko Cerovca čula snažna eksplozija.

Izvor: Agencije