Djeca predstavom uče vršnjake o judaizmu

Srednjobosanski kanton jedini je u Bosni i Hercegovini koji je u nastavni plan i program uvrstio izučavanje judaizma. Za sada, nastavu pohađa tek troje djece iz Kreševa. Kako bi ono o čemu uče približili i drugim učenicima, u školi su organizirali priredbu.

Prije dvije godine, obitelj Martinčević živjela je u Norveškoj, no onda su se odlučili vratiti. Procjena je bila da u svojoj domovini lakše mogu njegovati svoju religiju, kulturu i običaje.

“Kad smo došli ovdje, bilo je vrlo bitno da možemo održati taj identitet. Ono što je prekrasno je da je ovo prvi slučaj u 100 godina da je u našem školstvu, državnom, uveden judaizam kao vjeronauk, zvanično u školi jednoj”, kaže Yehuda Kolonomos Martinčević.

Poseban dan za djecu

Dolazak vjeroučitelja na posljednju probu pred priredbu, posebno raduje. Prvi i jedini polaznici židovskog vjeronauka žele mu dobrodošlicu.

I za njih je to poseban dan, jer ono što nauče od vjeroučitelja, mogu prezentirati drugim učenicima.

Za većinu će to, kaže Rebeka, biti prvi susret sa židovskim običajima. No, neki su ih već upoznali.

“Nismo samo nas troje što idemo. Nekada me i moji prijatelji iz razreda zamole da i oni idu, da vide šta se tu dešava. Mene najviše u tom vjeronauku raduje što možemo još više naučiti ono što nismo znali o nekim stvarima. Ja sam sad srećna što i ja imam vjeronauku”, priča Rebeka Iva Martinčević, učenica petog razreda.

No, ljubav prema Pesahu ili danu beskvasnog kruha, stekli su u krugu obitelji.

“Najviše volim kada ne jedemo kruh, nego maces osam dana”, priznaje Ythzak Petar Kolonomos Martinčević, učenik trećeg razreda.

Model i za Kanton Sarajevo

Eli Tauber nije rabin, već savjetnik za kulturu i vjeru u Židovskoj zajednici. Ipak, najmlađima može prenijeti osnove judaizma.

Svojim je zalaganjem pridonio da Vlada Srednjobosanskog kantona prihvati inicijativu, te u nastavni plan i program uvede izučavanje judaizma.

“Nadam se da ćemo uskoro naći neki modus da to možemo i u Kantonu Sarajevo da uradimo. Tamo imamo jedan drugi problem. Imamo zainteresirane djece, ali su svi u različitim školama, a to mora biti u školi, mora biti na jednom mjestu i vidjet ćemo kako riješiti taj problem”, kaže Tauber.

No, na prvoj školskoj priredbi iz domena religije nije smjelo biti problema. Pokazali su, kažu, svoje običaje i svoju vjeru. Najljepše trenutke podijelili su s drugom djecom, te jednim performansom dočarali su šta za njih znači sloboda.

Izvor: Al Jazeera