U Jasenovcu Mesić, Josipović, Milanović

Na trećoj po redu komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasnovac okupilo se više od dvije hiljade građana, među kojima i više desetaka iz Beograda i Banja Luke, a organizator skupa je Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) u saradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske.

Na komemoraciji će govoriti bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik SABA-a Stjepan Mesić.

Tu je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te bivši premijer i lider opozicijskog SDP-a Zoran Milanović, kao i brojni SDP-ovi saborski zastupnici.

Prisutni su i zastupnik Laburista Jaroslav Pecnik, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi…

Polaganje cvijeća

Učesnici komemoracije okupili su se ispred Memorijalnoga muzeja Spomen područja Jasenovac, pridružuju se povorci prema spomeniku “Cvijet” i komemorativnom programu te polažu cvijeće. Vijence su, među ostalima, položili i predstavnici ambasada Rusije i Srbije u Hrvatskoj.

Komemorativni skup održava se u saradnji SABA i Antifašističke lige Hrvatske sa Srpskim narodnim vijećem (SNV), Savezom Roma u RH Kali Sara, Vijećem romske nacionalne manjine grada Zagreba i druženja civilnog društva.

Prva komemoracija je održana 15. aprila u organizaciji koordinacije jevrejskih općina i Srpskog naconalnog vijeća, a druga je održana u organizaciji hrvatske države, 22. aprila.

Koordinacija jevrejskih općina nije pristala na ovogodišnje zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na jasenovačke žrtve zbog, kako su naveli, bujanja ustaštva u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije