Stjepan Mesić: Vraćam se u politiku

Stjepan Mesić rekao je kako se proteklih šest godina čuvao da se ne bavi politikom (EPA)
Stjepan Mesić rekao je kako se proteklih šest godina čuvao da se ne bavi politikom (EPA)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je povratak u aktivnu politiku, nakon što je hrvatska Vlada nedavno Saboru predložila da mu se od 1. svibnja “zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta” ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Ipak, taj prijedlog u utorak nije dobio potrebnu podršku saborskog Odbora za Ustav, budući da su četiri člana Odbora bila za taj prijedlog, a četiri protiv.

Na pitanje o ukidanju ureda i tome kako će dalje raditi, Mesić je rekao da misli kako se u ovom slučaju ne radi o ukidanju ureda jer vladajući nisu dobili informaciju o tome što on radi.

“Svaki mjesec moj ured daje informaciju koju mora dati o utrošku financijskih sredstava. Da je netko htio – Vlada, Sabor, bilo tko – dobio bi informaciju što moj ured radi”, rekao je Mesić.

Kaže da se proteklih šest godina čuvao da se ne bavi politikom, no sada najavljuje povratak.

‘Tjeraju me u aktualnu politiku’

“Budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik i predsjednik vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici, imat će me.

Mesić je ranije kazao da odluka Vlade Hrvatske o ukidanju njegovog ureda dovoljno govori o onima koji su je donijeli.

Naveo je da je “kampanja dezinformacija oko toga Ureda, ne mojeg ureda, nego Ureda bivšeg Predsjednika – bila tako intenzivna da je vjerojatno dio građana ostavila u najmanju ruku u nedoumici”, pa je stoga odlučio obratiti se građanima.

Kazao je kako mu je oduzeto pravo na korištenje Ureda retroaktivnom primjenom zakona, što je u praksi pravno uređenih država iznimno rijetko i primjenjuje se samo u osobito iznimnim slučajevima.

A to, istaknuo je, govori dovoljno o Hrvatskoj kao o pravnoj državi te da “ma što Vlada o tome govorila, da je riječ samo i isključivo o osobnom obračunu sa mnom i o demagoškom potezu”.


Stjepan Mesić proveo je dva mandata na mjestu predsjednika Htvatske [Foto: EPA]

Stjepan Mesić bio je zastupnik u Hrvatskom saboru u ‘60-im godinama prošlog stoljeća, a nakon toga je bio izvan politike sve do 1990. Tada je postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a potom i hrvatski premijer. 

Sabor Republike Hrvatske izabrao ga je potom za hrvatskog člana predsjedništva SFRJ pa je napustio premijersku dužnost i otišao u Beograd gdje je prvo postao potpredsjednik, a zatim 1991. i posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije.

Mesić je svojedobno napisao i knjigu pod naslovom “Kako sam rušio Jugoslaviju”, a iz Srbije su često stizale kritike da se hvali razbijanjem bivše zajedničke države.

Mesić: Milošević najveći krivac za rat, iza njega Tuđman

No, potom je izdao još dva izdanja pod naslovima “Kako smo rušili Jugoslaviju” i “Kako su rušili Jugoslaviju”. Dio stručne javnosti tvrdio je kako je Mesić odlučio u tim izdanjima unijeti izmjene u opisivanju svoje uloge u tim vremenima i umanjiti je.

Iznio je i stavove da je najveći krivac za rat bio Slobodan Milošević, a odmah iza njega Franjo Tuđman koji je, po njemu, bio impresioniran Miloševićem.

Mesić je 1992. postao je predsjednik Sabora Republike Hrvatske, a već 1994. istupio je iz HDZ-a i osnovao novu stranku, Hrvatske nezavisne demokrate.

Kao razlog za istup navodio je protivljenje vladinoj politici prema Bosni i Hercegovini, optužujući Tuđmana da želi podijeliti BiH sa Slobodanom Miloševićem.

Međutim, njegov izlazak iz HDZ-a, tumačili su neki, poklopio se sa sukobima među frakcijama u HDZ-u i tzv. strujom Gojka Šuška. Mesić je tada također kritizirao i privatizaciju zbog, kako je govorio, pljačke i profiterstva. 

Zajedno s većim dijelom svoje stranke 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku (HNS), gdje je postao izvršni potpredsjednik stranke.

Kad je Franjo Tuđman umro u prosincu 1999. godine, Mesić je u 2. krugu glasovanja na predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Hrvatske u veljači 2000. godine, a ponovno je izabran za šefa države u siječnju 2005.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO