Frljić: Fašizam je državni projekt u Hrvatskoj

Oliver Frljić smatra da je nivo negiranja holokausta u Hrvatskoj zastrašujući (Pixsell)

Oliver Frljić, pozorišni redatelj i intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, je jedan od najglasnijih kritičara rastuće radikalizacije javnog diskursa i politike u Hrvatskoj, a za Index.hr je govorio o svojoj novoj predstavi “Trilogija o hrvatskome fašizmu” koju su gledatelji imali priliku gledati u ispunjenom riječkom pozorištu prošloga petka i aktuelnoj vlasti u toj zemlji.

“Trilogiju o hrvatskom fašizmu započeli smo na Splitskome ljetu 2008. godine, zabranjenom pa ipak odigranom predstavom Bakhe o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti. Već Bakhe su najavile drugi i treći dio trilogije, najprije temu konkretne žrtve, a potom i temu odgovornosti za zločin, ali ne one bjelodane i izravne odgovornosti počinitelja, nalogodavca ili ideologa, nego odgovornosti onog kazališta koje ratni zločin prešućuje, relativizira ili čak generira“, objasnio je on.

Smatra da je ta trilogija tačno dijagnosticirala u kojem pravcu će hrvatsko društvo civilizacijski nazadovati sa Vladom Tomislava Karamarka.

“Fašizacija Hrvatske se razvija podjednako kroz institucionalni i vaninstitucionalni okvir. Vladajući, uključujući i milu nam predsjednicu, su procijedili nekoliko fraza o zločinačkom karakteru NDH, ali to se dogodilo tek nakon najave bojkota komemoracije u Jasenovcu od strane Koordinacije židovskih općina, SNV-a, Vjerske zajednica Bet Israel u Hrvatskoj te posjeta posebnog izaslanika američkog državnog tajnika za pitanja holokausta Nicholasa Deana, koji je rekao da mržnju i nesnošljivost moramo osuditi“, tvrdi Frljić.

‘Karamarko se ponaša kao Staljin’

On smatra da je nivo negiranja holokausta u Hrvatskoj zastrašujući.

Frljić ističe da “kad ministar kulture za najnoviji film Jakova Sedlara, koji je prokazana krivotvorina za koju bi se u nekim drugim zemljama sjedilo u zatvoru, kaže da je to je najbolji put da se konačno rasvijetle brojna kontroverzna mjesta iz hrvatske povijesti, onda je jasno da je galopirajuća fašizacija postala državni projekt za koji se koristi sva raspoloživa sredstva”.

“Karamarko za sebe govori da je antitotalitarist, ali se ponaša u najgoroj staljinističkoj maniri. Nakon što je Hasanbegovićevim desantom počistio nezavisnu medijsku scenu, natjerao Mirjanu Rakić da podnese ostavku na mjesto predsjednice Vijeća za elektroničke medije, na mjesto v.d.-a ravnatelja HRT-a postavio Sinišu Kovačića, ne autora “Maratonaca, već čovjeka koji je posmjenjivao sve što ne svira u HDZ-ove diple te izvukao na površinu najgori novinarski mulj iz 90-ih – čekamo još samo da Bujanec dođe u “Otvoreno” – nakon što je prijetio da će kriminalizirati mišljenje o Domovinskom ratu koje izlazi iz okvira onog službeno nametnutog, Karamarko se pokazao, po pitanju gaženja slobode govora, većim Tuđmanom od Tuđmana”, kaže on i dodaje da Vlada na čelu sa Kolindom Grabar-Kitarović vodi specijalni rat protiv dijela svojih građana.

Riječ je, tvrdi on, o svim  onima koji se svojom vidljivošću i kritičnošću ne uklapaju u HDZ-ovu ideju ideološkog jednoumlja kojom se maskira činjenica da je upravo ta partija opljačkala Hrvatsku, a lažno domoljublje joj je “poslužilo kao smokvin list”.

“To je jasno i vrapcima na grani, ali HDZ-ovim biračima po svoj prilici nije ili se kod njih radi o jednom posebnom obliku mazohizma. Institucionalne poruke su jasan znak neposlušnim pojedincima da začepe ili im se u protivnom može dogoditi da im sinhrono provale u dva stana, a policija će ih, koja još uvijek nije uhvatila počinitelje, uvjeravati da se radi o stjecanju imovinske koristi. Takvo obrazloženje je vjerojatno koliko i to da Karamarko nema nikakve veze s pljačkom u Heinzelovoj“, smatra Frljić.

Tvrdi da oni koji govore o “odgovornosti za javno izgovoreno riječ” pokazuju nevjerojatan cinizam jer svojim izjavama kontinuirano stvaraju atmosferu pogroma.

‘Lažni antifašizam’

“Hrvatska se na velika vrata vratila u 1941. godinu. Ova Vlada, čiji prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, kao i predsjednica države, prošle godine nisu našli za shodno da sudjeluju na službenoj komemoraciji u Jasenovcu, ali je prvi nazočio onoj u Bleiburgu, dok je predsjednica otišla dan ranije, danas koriste stradanje židovskog naroda kako bi dodatno radikalizirali dijelove hrvatskog društva koji su ionako temeljito fašizirani. Zbog toga je bojkot ovogodišnje državne komemoracije u Jasenovcu od strane Koordinacije židovskih općina i SNV-a takva pljuska lažnom antifašizmu ove Vlade, ali i značajnom dijelu hrvatskog društva koje je od 90-ih naovamo pristalo na brisanje antifašističkih tekovina iz institucija i službenog sjećanja. Moj najveći problem s današnjim fašistima je što nemaju hrabrosti priznati svoj fašizam“, mišljenja je Frljić.

Smatra da je problem s onima koji čine većinu u hrvatskoj Vladi taj da nemaju što drugo ponuditi osim zastrašivanja i proizvođenja neprijatelja.

“Sad kad je ta ista Vlada malo dobila po repu po pitanju toleriranja, a u slučaju nekih njezinih članova i neskrivenog podržavanja zločinačke NDH, predstavnik njezine najveće stranke odmah je počeo govoriti da sve ideološke rasprave stavlja u drugi plan. Ali HDZ je stvorio preduvjete u kojima se ovakav radikalizam mogao pojaviti“, ističe on.

Ali, zaključio je Frljić, “zašto da se zamaramo hipotetskim pitanjima kad, ruku na srce, HDZ-u ova atmosfera straha gdje se Romima na vrtić baca bomba, Srbima poručuje da odu tamo gdje se osjećaju sigurno, a Židovi napadaju jer odbijaju doći na komemoraciju u organizaciji vlasti koja je ustaštvu u Hrvatskoj opet dala pravo građanstva, odgovara“.

Izvor: Agencije