Sporazum Beograda i Prištine o transportu

Đurić je kazao da je utvrđeno da na Kosovu bude 90 biračkih mjesta za predstojeće izbore (Tanjug)

Nakon 18 sati razgovora, radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o prijevozu opasnih materija između Srbije i Kosova.

Kako je saopćeno iz Evropske komisije, sporazum o neometanom prijevozu vrijedi od ponedjeljka, 25. aprila.

Također, potvrđene su procedure za posjete zvaničnika preko službenih prijelaza, kao i da će te procedure biti u potpunosti implementirane.

Obje strane su potvrdile, kažu iz Komisije, da će posjete zvaničnika biti u cilju normalizacije odnosa.

Kad je riječ o upotrebi ličnih karti, dogovoren je nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić je Tanjugu rekao da lične karte, koje su izdale srpske vlasti, mogu da se upotrebljavaju na Kosovu kao i do sada i dodao da će se razgovori o ličnim kartama nastaviti u narednom periodu.

“Neće biti blokada, neće biti bilo kakvih prepreka”, poručio je Ðurić.

Zvaničnici Prištine za sada nisu komentirali rezultate pregovora.

Kosovski mediji ranije su izvijestili da je hitan sastanak u Briselu sazvan na zahtjev kosovske ministrice za dijalog sa Srbijom Edite Tahiri. Prema navodima prištinskih medija, glavna tema je recipročno priznanje certifikata za prijevoz opasnih materija, poznat kao ADR.

Bez zabrane ulaska političarima

Kako navodi Đurić, postignut je dogovor o transportu opasnih materija, blokada za kamione prestaje u ponedjeljak, 25. aprila, i više neće biti zastoja za kamione koji ulaze iz Srbije.

Dodao je da je dogovoreno da će izbori 24. aprila biti održani po istom modelu kao i 2014. godine, uz prisustvo OSCE-a.

On je kazao da je utvrđeno da na Kosovu bude 90 biračkih mjesta.          

Ðurić je rekao i da neće biti zabrane ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo i najavio da će sutra posjetiti Kosovo “na najnormalniji mogući način”.

Ranije ovog mjeseca, prištinske vlasti zabranile su Đuriću ulazak na Kosovo i prisustvo na konvenciji Glavnog odbora Srpske napredne stranke u Gračanici.

Đurić je rekao da ne pamti kada su pregovori bili “ovoliko dugi i teški” i istakao da su postignuti rezultati posljedica “višesedmičnih diplomatskih napora” u kojima je, kako je naveo, učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije