Islamska zajednica u BiH traži zaštitu povratnika u RS

Najbrutalniji je bio napad na glavnog imama u Vlasenici Nurdina ef. Grahića i njegovu porodicu, ističu iz Islamska zajednice (Arhiva)

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je osudio napade i uznemiravanje povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i pokušaje zastrašivanja tih ljudi te traži adekvatno sankcioniranje počinilaca, prenose agencije.

“U posljednjih nekoliko sedmica, posebno nakon objavljivanja presude na Međunarodnom tribunalu u Hagu prvom predsjedniku RS-a [Radovanu Karadžiću] za počinjeni genocid i oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke [Vojislavu Šešelju], učestali su napadi i uznemiravanja povratnika u RS. Najbrutalniji je bio napad na glavnog imama u Vlasenici Nurdina ef. Grahića i njegovu porodicu”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

“Islamska zajednica najstrožije osuđuje ovaj, kao i druge pokušaje zastrašivanja povratnika, posebno kad su meta prijetnji službenici i vjerski autoriteti, kao i objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.”

Pozivaju se nadležni državni organi “da rade posao, za koji su odgovorni, i izvršavaju ustavnu obavezu osiguranja zaštite prava svakog građanina na miran i slobodan život na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Da intervenira i OHR-a

“Posebno tražimo od ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine [Dragana Mektića] da javno osudi ove nasrtaje na ličnosti i imovinu povratnika i poduzme potrebne mjere da se ovakve pojave spriječe i ne ponavljaju. Pozivamo ministra unutrašnjih poslova RS-a [Dragana Lukača] da osigura kvalitetnu istragu, da bi se izvršioci tih krivičnih djela što hitnije uhapsili, te da policijski organi preventivnim djelovanjem onemoguće da se ta uznemiravanja ponavljaju. Tražimo od pravosudnih organa da adekvatno sankcioniraju ta krivična djela, da ih počinioci ne bi ponavljali”, navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica snažno stoji iza svojih službenika i pripadnika, koji se suočavaju s ovakvim i sličnim prijetnjama, ističu iz ove vjerske institucije.

“Odlučno ćemo ustrajati na zahtjevima da organi Bosne i Hercegovine garantiraju bezbjednost svih građana na cijeloj teritoriji države. Ukoliko državni organi ne budu u stanju osigurati bezbjednost povratnicima na miran i slobodan život, zahtijevat ćemo intervenciju OHR-a [Ured visokog predstavnika], koji ima mehanizme, da reagira”, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO