Vojvođani: Poljoprivreda i politika ne idu zajedno

Osim parlamentarnih i lokalnih izbora, u Srbiji se održavaju i izbori u Vojvodini. Pokrajina prema Ustavu Srbije ima autonomiju. U njoj živi dva milijuna ljudi, a većina se bavi poljoprivredom.

U Vojvodini se nalaze najrazvijenije, ali i najsiromašnije općine u Srbiji, financira se državnog proračuna, a posljednjih godina sedam posto od tog novca nije stizalo na vrijeme u Novi Sad.

Al Jazeerina ekipa posjetila je braću Sefkerinac iz Banatskog Novog Sela koji obrađuju 210 hektara zemlje. Njihovo je selo jedno od bogatijih u Vojvodini. Uspješno rade, a rijetki su poljoprivrednici koji se ne žale na državu.

“Svaki dinar koji je zarađen iz poljoprivrede ulagali smo u poljoprivredu, znači nismo kupovali automobile – kupovali smo sejalice, traktore, nove rasipače. I ja mislim da je to pravi potez koji smo uradili”, kaže Željko Sefkerinac.

Pola Plandišta bez posla

“Nije svaka opština u Vojvodini razvijena i nisu svi poljoprivrednici uspešni. Plandište kod Vršca, i pored desetina hiljada hektara obradivog zemljišta, spada u jednu od najnerazvijenih opština u Srbiji”, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

U Plandištu je prosjek plaća 200 eura, a tvornice poput Planteksa i Agrobanata su ugašene. Od 4.000 ljudi, skoro polovica je bez posla. U poljoprivredu se nije ulagalo.

“Sve je gore i gore. I ovo što je uradio [Aleksandar] Vučić – ništa. Obećao je kule i gradove, a od toga nema ništa. Ovde je nekada radilo 5.000 ljudi u četiri firme. Sada rade samo opština, škola i Dom zdravlja. I ništa više”, ukazuje Miodrag Đurić, stanovnik Plandišta.

“Ovde je kraj puta, kraj sveta – ja to uvek kažem tako. Ovde niko ništa ne ulaže. Sela su nam opustela skroz”, dodaje njegov susjed Stevan.

Nekad demokrat, a danas naprednjak

Iz Doma kulture u Plandištu odjekuju parole. Obećavaju se investicije i radna mjesta. Predsjednik općine Milan Selaković je nekada bio demokrat, a danas je naprednjak.

Priča kako je četiri godine na vlasti, dakle u jednom mandatu, a na pitanje što je uradio uradio za te četiri godine i konstataciju seljana da se loše živi, odgovara: “To vi mislite da se loše živi. Svuda u Srbiji je teško. Ja ne kažem da sam uradio mnogo, ali u prvom planu mi je bila porodica svačija, običan čovek i da nađemo radno mesto”.

Proteklih godina u fokusu su bili loši odnosi pokrajinske vlade demokrate Bojana Pajtića i republičke naprednjaka Aleksandra Vučića. Pitanja financiranja i nadležnosti Vojvodine nisu u potpunosti riješena, a o njima se govori 16 godina.

“Ta napetost bi vrlo lako mogla da se smiri ako bi se relevantni politički faktori dogovorili šta je autonomija, kako ide, da je urede i da se tačno za ko koliko dobija iz budžeta itd. Međutim, izgleda, to nikome ne odgovara jer svi to eksploatišu”, upozorava politički analitičar Milan Nikolić.

Željko Sefkerinac, s početka priče, poručuje da poljoprivreda i politika ne idu zajedno. Na dan izbora, kaže, bit će na njivi. Ako završi posao, možda će i glasati.

Izvor: Al Jazeera