Nastavljeni protesti u Skoplju

Hiljade građana okupljenih u građanskoj inicijativi „Protestiram“ i večeras je demonstriralo na ulicama Skoplja i još nekoliko makedonskih gradova, tražeći ostavku predsjednika Makedonije Đorga Ivanova i odgađanje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. juni.

Opozicija traži formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore jer, kažu, ne postoje uvjeti za održavanje izbora u junu.

Pristalice opozicije, predvođene SDSM-om Zorana Zaeva, daju podršku Specijalnom tužiteljstvu za prisluškivane razgovore i traže formiranje Specijalnog suda koji bi procesuirao tužbe tog Tužiteljstva.

Povod za početak svakodnevnih antivladinih demonstracija bila je odluka predsjednika Makedonije Ivanova od 12. aprila da abolira političare protiv kojih se vode istrage, među kojima je najviše zvaničnika vladajućeg VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

„Jednakost, pravda, sloboda“

Večerašnje demonstracije počele su skupom ispred zgrade Specijalnog javnog tužiteljstva u znak podrške njegovom radu, javljaju makedonski mediji.

Potom su okupljeni prošli pored zgrade Ministarstva pravde i Narodne kancelarije predsjednika, da bi stigli pred zgradu Sobranja koju je čuvao policijski kordon.

Učesnici protesta su nosili parolu „Jednakost, pravda, sloboda“.

Protesti inicijative „Protestiram“ održani su i u Prilepu, Kočaniju, Velesu i Kumanovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije