Grabar-Kitarović UN-u: Presuda Šešelju opasan presedan

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, Grabar-Kitarović navodi da je odluka Haškog suda duboko štetna za pomirenje u regiji (AP)

Oslobađajuća presuda Haškog suda Vojislavu Šešelju opasan je presedan za oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti genocidom i etničkim čišćenjem, napisala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, dodavši da je takva odluka duboko štetna za pomirenje na jugoistoku Evrope.

Ističući da je potpuno svjesna da je sudsko vijeće ICTY-a nezavisno u svom postupanju i odlučivanju te da je riječ o prvostepenoj presudi, Grabar-Kitarović upozorila je Bana na moguće štetne posljedice presude donesene 31. marta bez prisustva optuženog, izražavajući svoje “duboko razočaranje i zabrinutost” ishodom prvostepenog postupka.

“Ipak, gospodine glavni tajniče, sasvim je jasno kako je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi ICTY-a, osnovanog 1993. Rezolucijom vijeća sigurnosti UN-a 827, već je i duboko štetna za proces uspostave trajne pomirbe i nacionalne i vjerske snošljivosti na prostoru jugoistoka Europe”, stoji u pismu koje je osim Banu upućeno i predsjedniku Generalne skupštine UN-a Mogensu Lykketoftu i predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Liuu Jieyiu.

Pismo je dostavljeno u New York i bit će proslijeđeno svim državama članicama UN-a kao dokument Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti, saopćeno je iz Ureda predsjednice, a tome su obaviješteni i ambasadori zemalja članica EU-a i NATO-a u Hrvatskoj.

“Istodobno, ova je presuda vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti provođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande”, rekla je Grabar-Kitarović.

‘Zastrašivanje i potkupljivanje svjedoka’

U pismu je također navela kako je 13. oktobra 2015. godine, tadašnji predsjednik ICTY-a Theodor Meron Vijeću sigurnosti uputio pismo u kojem je izvijestio o ozbiljnom propustu Srbije da poštuje svoje međunarodne obaveze jer nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih zbog zastrašivanja i potkupljivanja svjedoka u slučaju Šešelj.

“U kojoj je mjeri takvo postupanje narušilo vjerodostojnost i kvalitetu svjedočenja, možemo samo nagađati, no neosporna je činjenica kako su važni svjedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljivani i ometani u svjedočenju. U tom kontekstu prvostupanjska presuda dodatno je pravno upitna i s motrišta njezine vjerodostojnosti sasvim kompromitirana”, piše u pismu.

Grabar-Kitarović je izrazila očekivanje, ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim sudom, nego i da se “prestane ignorirati činjenica da se spram svjedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u mjeri da je ICTY našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih”.

U pismu se navodi i da je “oslobađanje Vojislava Šešelja – utjelovitelja nacionalne i vjerske nesnošljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini (Republici Srbiji) te podstrekača stvaranja ‘velike Srbije’ silom i zločinima, potpuno protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima mjerodavnih vijeća ICTY-a s obzirom na oružani sukob na području Republike Hrvatske te predstavlja apsolutno nepoštivanje žrtava i njihovih patnji koje još uvijek intenzivno traju”.

Ocjenjujući da je ICTY i njegov rad od velike važnosti za ukupni razvoj međunarodnog krivičnog pravosuđa, Grabar-Kitarović je upozorila da “ovakva presuda stvara negativni presedan čije posljedice mogu izaći izvan okvira samog Suda i kontaminirati ukupnu percepciju svjetske javnosti o značenju, dosezima i smislu međunarodnog kaznenog prava”.

Izvor: Agencije