BiH i MMF dogovorili novi kreditni aranžman

Bosna i Hercegovina je postigla dogovor o novom, trogodišnjem kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) od 537 miliona eura, neslužbeno je potvrđeno za Al Jazeeru iz Vijeća ministara BiH.

Ranije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao da dogovor podrazumijeva reforme, prvenstveno transparentniju i snažniju kontrolu svih banaka u BiH.

Međunarodni monetarni fond također je tražio bolju saradnju poreznih uprava u BiH. Novi aranžman trebao bi biti potvrđen do početka juna.

Danas, prije nego što je postignut dogovor, Zvizdić je kazao da se tokom pregovora najviše govorilo o reformama u oblasti zdravstvenog i penzijskog sistema i restrukturiranju javnih kompanija, kako bi sistemi u BiH postali jeftiniji, a efikasniji.

„Ključni su bili razgovori vezani za jačanje bankarskog sektora, za kreiranje redovne revizije kontrole i kvalitete aktive u svim bankama u BiH, što podrazumijeva dobru saradnju ili između agencija za bankarstvo ili, ustvari, jednu vrstu, dogovorenog regulatora, kojim bi kontrolisao ukupan bankarski sistem BiH. I, svakako, kvalitetna razmjena podataka između četiri porezne uprave kako bismo spriječili i smanjili sve rizike u vezi sa plaćanjem poreza“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

‘Potreban reformski orijentiran program’

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić istakao je u razgovorima sa zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu da je potrebno da budući program sa MMF-om bude reformski orijentiran i da unaprijedi stanje u ekonomiji, odnosno bankarskom i finansijskom sektoru u BiH.

Softić je posebno ukazao na potrebu kvalitetnije bankarske koordinacije i aktivnijeg učešća svih aktera u finansijskom i bankarskom sistemu u pogledu međusobne saradnje, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

On je zatražio pomoć u upravljanju portfolijem Centralne banke BiH i unapređenja platnih sistema i istakao značaj aktivnijeg učešća ove banke u pripremama entitetskih zakona u ovoj oblasti.

Na sastancima je razgovarano i o ekonomskoj situaciji u BiH uoči dolaska Misije MMF-a i potpisivanja pisma namjere o proširenom aranžmanu.

U Washingtonu je ukazano na važnost očuvanja valutnog odbora i monetarne stabilnosti, kao i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u cjelini.

Izvor: Al Jazeera i agencije