Karamarko ostaje na čelu HDZ-a

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) u Zagrebu zatvorena su stranačka birališta. Tomislav Karamarko, aktualni šef HDZ-a, koji je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, ostaje na toj funkciji.

Nov je samo način izbora – svaki punoljetni član ima pravo glasa.

Na biralište je došao, ali jedini kandidat za predsjednika stranke listić sa svojim imenom nije ubacio. “Pa neću glasati, jedini sam kandidat i mislim da nije dobro da glasam sam za sebe”, rekao je Karamarko.

Glas mu je dao sin, član stranke, u čijoj je pratnji stigao na biračkom mjesto. Karamarko kaže kako je prije četiri godine pobijedio u konkurenciji pet kandidata i kako mu je žao što je sada samo njegovo ime na glasačkome listiću.

Vratio se na poziv Kosor, pa je izbacio

“Današnji izbori jesu dokaz demokracije u stranci, čuo sam da su su mnogi političari koji su vodili velike stranke u Europi bili u situaciji da budu jedini kandidati za stranačke predsjednike”.

Prema unutarstranačkom statutu, iako Karamarko nema protukandidata, izborni postupak mora se održati, izvještava reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Zato će odaziv, vjeruje glavni tajnik stranke Milijan Brkić, pokazati podršku aktualnom predsjedniku.

“Ja se nadam da će izlaznost biti velika i da će pokazati da protekle četiri godine HDZ-a na čelu s Karamarkom i pet pobjeda koje smo ostvarili pod vodstvom, da će biti dodatni podstrek i dodatni motiv”, rekao je Brkić.

Karamarko se u HDZ vratio 2011. na poziv tadašnje premijerke i predsjednice stranke Jadranke Kosor. Godinu kasnije porazio ju je na unutarstranačkim izborima i podržao njezino izbacivanje iz HDZ-a.

Kosor kaže da stranka nije nastavila put demokratizacije i kako članstvo nema snagu javno mu se suprotstaviti, iako ima nezadovoljnih.

“Svi ti ljudi potvrđuju da je njima idealan predsjednik stranke osoba koja je najnepopularnija politička osoba u Hrvatskoj. To je u najmanju ruku neobično. I treće, sadašnji šef koji će biti i budući, da jedini nije izvršio obećanja koja je obećao članstvu, a to je bilo obećanje da će on biti premijer i da će stranka osvojiti na parlamentarne izbore”, kaže Kosor.

Struka: Raniji izbori koristili bi opoziciji

Nakon parlamentarnih izbora krajem prošle godine koalicija okupljena oko HDZ-a vladu je sastavila s Mostom. Karamarko tvrdi da je suradnja, unatoč preprekama, dobra i da se ne razmišlja o prijevremenim izborima.

Da HDZ-u ne odgovaraju raniji izbori, slaže se i politolog Anđelko Milardović. Oni bi, kaže, više koristili oporbi.

“Oni su normalno zainteresirani, a ovi drugi ne. Ako bi i došlo do novih izbora, ja vas pitam što ako bi došlo. Ako bi došlo, mi bismo imali vrlo sličnu distribuciju glasova, imali bismo vrlo slične saveze, vrlo slične rezultate”, smatra Milardović.

Očekuje, kaže Milardović, da će Karamarko nakon ovih izbora ublažiti i retoriku vezanu uz ideologiju koja je proteklih mjeseci bila u prvom planu.

Dok novi-stari predsjednik HDZ-a poručuje da će njegovi prioriteti u novome stranačkom mandatu biti gospodarstvo i sprječavanje daljnjeg iseljavanja mladih iz Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO