Mitić: Tukli su nas na promociji Krajišnikove knjige

Krajišnik je predstavljao knjigu 'Kako se rađala Republika Srpska - zapisi iz haškog zatvora' (Srna)

Piše: Mladen Obrenović

Anita Mitić iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava kazala je za Al Jazeeru da su ona i druge aktivistice prekinule promociju knjige Momčila Krajišnika u Domu omladine jer su željele upozoriti da se “osuđeni ratni zločinci vraćaju na velika vrata”.

Ona je, zajedno s kolegicom Jasminom Lazović, odlučila doći na večerašnju tribinu u Domu omladine i spriječiti Krajišnika, osuđenog pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, da govori na promociji njegove knjige.

Nakon što su cijeli dan bezuspješno pokušavale spriječiti samo održavanje tribine, aktivistice su odlučile ući na promociju. Istovremeno su, u vrijeme trajanja promocije, aktivisti i aktivistice prosvjedovali ispred Doma omladine, istaknuvši veliki transparent na kojem je pisalo “Dom zločinaca Beograda”.

“Kad nismo uspele, ušle smo na promociju i u trenutku kad je trebao da govori Momčilo Krajišnik počele smo da duvamo u pištaljke. Tad su nas napali učesnici tribine. Čupali su nas za kosu i udarali sve dok nismo napustile salu”, ispričala je Anita Mitić.

Inicijativa mladih za ljudska prava je potvrdila kako su njihove aktivistice fizički napali članovi Samostalne Demokratske stranke Srbije. Nekoliko članova iste stranke pokušali su da ih obrane, uvjeravajući ih da napuste skup jer im ne mogu garantirati sigurnost.

“Bez obzira što su me čupali i udarali, uspela sam bar da sprečim Krajišnika da govori. Čim su nas izbacili, salom se prolomio gromoglasan aplauz nakon čega je promocija, nažalost, nastavljena i Krajišnik je posle govorio”, dodala je Mitić.

Još je ispričala kako policije nije bilo u Domu omladine, nego su došli tek kad su aktivistice izbačene na ulicu. Napadnute aktivistice nisu tražile medicinsku pomoć.

“Sad smo na bezbednom”, zaključila je Mitić.

‘Dom omladine ne smije biti Dom zločinaca Beograda’

Inicijativa je prethodno ocijenila da je prekidanje tribine “osuđenog ratnog zločinca i protest protiv veličanja zločina” građanska dužnost članova te nevladine organizacije, ali i “odbrana prostora Doma omladine”.

“Dom omladine Beograda ne sme da bude ‘Dom zločinaca Beograda’. Ni danas, ni nekog drugog dana. Zato ćemo uvek reagovati na ovakvu rehabilitaciju ratnih zločinaca”, navela je Inicijativa mladih.

Ta nevladina organizacija ranije tokom dana je pozivala rukovodstvo Doma omladine da objasni zašto zakupci dvorane ne dozvoljavaju građanima od čijeg poreza se rad te ustanove financira, da dođu na javne događaje u toj gradskoj instituciji.

Nekoliko organizacija civilnog društva zatražilo je, također, od Doma omladine Beograda da odustane od održavanja promocije knjige Kako se rađala Republika Srpska – zapisi iz haškog zatvora.

Ocijenili su da je skandalozno što se ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji te da je takav događaj direktan čin “normalizovanja” zločina i uvreda za sve žrtve zločinačke politike, čiji je Krajišnik bio dio.

Tražili su da Dom omladine i nadležni organi u Gradu Beogradu odustanu od održavanja tog događaja i time “spreče sramotu koja bi bila naneta Domu omladine, Beogradu i svim njegovim građanima”.

Apel je poslalo udruženje Žene u crnom, a potpisale i nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Savez antifašista Srbije.

Osuđeni ratni zločinac i jedan od bivših lidera bosanskih Srba Momčilo Krajišnik pušten je na slobodu 2013. godine, nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne.

Haški tribunal ga je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije