Opet neredi na protestima u Makedoniji

Novi neredi na ulicama Skoplja uslijedili su nakon što su se, i treću večer uzastopno, u glavnom makedonskom gradu održala dva prosvjeda.

Ponovno su se, ispred ureda predsjednika Makedonije, ali i u blizini sjedišta vladajućeg VMRO-DPMNE, sukobile pristaše opozicije i snage reda.

“Na kraju je protest opozicije i građanskih organizacija završio mirno, a potom su se demonstranti i policija razišli. Protest je eskalirao kad su se demonstranti nalazili ispred zgrade VMRO-DPMNE, gde ih je čekalo veliko obezbeđenje. Počeli su bacati kamenice, nakon čega je reagovala policija. Potom su se demonstranti uputili ispred vlade, a onda su se mirno razišli”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Ispred Sobranja su se prethodno okupile pristaše opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanskih organizacija koje od predsjednika Đorga Ivanova traže povlačenje odluke o aboliciji političara.

Stotinjak metara dalje, pristalice vladajuće stranke VMRO DPMNE došle su dati podršku makedonskom predsjedniku.

Jake policijske snage osiguravaju prostor između njih, a prosvjedi prolaze mirno.

Smilevska javlja da je trinaestero pritvorenih zbog sinoćnjeg uništavanja ureda predsjednika i sukoba s policijom, u međuvremenu, pušteno na slobodu. Protiv njih će biti podignute prekršajne prijave.

Ivanov ne odustaje

Predsjednik Ivanov prethodno je poručio kako neće povući spornu odluku o aboliranju političara nakon što su sinoć u Skoplju održani prosvjedi i protuprosvjedi pobornika oporbenih i vladajućih stranaka, koji su u jednom trenutku postali nasilni i rezultirali nekolicinom ozlijeđenih i privedenih osoba.

Ivanov smatra da političari koji su bili obuhvaćeni inkriminacijama “idu na izbore sa čistim dosijeima, jer optužnice mogu utjecati na predizbornu kampanju”, javila je Smilevska.

Makedonski predsjednik i dalje je uvjeren da je donio legitimnu odluku.

“Ako smo 2001. godine u ratnom stanju uspjeli, općom amnestijom, pronaći način da država krene naprijed, zašto to iskustvo ne iskoristiti i sada u aktualnoj krizi? Trebamo oslobođeni ići na izbore, nakon toga konstituirati institucije koje će pomoći da izađemo iz ovog stanja”, poručio je Ivanov.

“Svatko tko je počinio kriminalno djelo neka odgovara, jer ima 650.000 prisluškivanih razgovora. Međutim, postupci koji su bili otvoreni ne smiju biti zloupotrebljavani u organizaciji izbora. Inače, podržavam i Pržinski dogovor i Specijalno javno tužiteljstvo, međutim ovaj rez je bio neophodan i on je moja odgovornost”, dodao je.

Smilevska javlja kako je “najveća opasnost koja vreba na novim protestima, mogućnost da se suprotstavljene strane ne sukobe, pa policija radi sve da do toga ne dođe”.

Nova istraga Specijalnog tužilaštva

U međuvremenu se oglasilo i Specijalno tužiteljstvo, poručivši kako nitko od onih koje je abolirao predsjednik Ivanov ne može zadržati nelegalno stečena sredstva i imovinu.

“MI smo ovdje i radimo. I u slučaju pomilovanja, obveza nam je prikupljati dokaze o nezakonito stečenoj imovini i koristi, te ih oduzeti”, poručila je specijalna tužiteljica Katica Janeva.

Poručila je kako će istražitelji i tužitelji intenzivno nastaviti financijske istrage kako bi nezakonito stečena imovina, kao i sredstva, bila vraćeni u proračun Republike Makedonije, odnosno makedonskim građanima.

Po njenim riječima, u razdoblju od 2008. do 2015. godine “iz državnog proračuna se u privatne džepove prelilo puno novca”.

Tužiteljstvo je na konferenciji za novinare predstavilo i novi slučaj, koji je u fazi preliminarne istrage. U slučaju nazvanom “Transporter” glavni osumnjičeni je gradonačelnik Bitolja, ujedno i predsjednik Odbora za javne nabavke, koji je također pomilovan predsjednikovom odlukom.

Navodno je, plaćanjem skupljeg prijevoza za učenike, proračun oštećen za 360.000 eura.

“Pomilovani ‘gradski otac’ je očito plaćao najskuplji prijevoz za učenike na svijetu, čak skuplji nego što to plaća gradonačelnik Tokija”, zamijetila je tužiteljica Fatime Fetai.

Uhapšeno 13 ljudi

Tokom prosvjeda, koji su se u Skoplju dogodili u srijedu navečer, privedeno je 13 ljudi, jedan novinar je ozlijeđen, a demoliran je i Ured predsjednika Makedonije.

Ured je uništen prije nego što je policija intervenirala i rastjerala prosvjednike, koji su se okupili u organizaciji građanske Inicijative “Prosvjedujem”, zahtjevajući ostavku predsjednika Ivanova zbog njegove odluke da abolira odgovorne za aferu “Prisluškivanje”.

Vladajuća VMRO-DPMNE optužila je političke rivale za izazivanje Kaosa.

“Ono što je opozicijski lider [Zoran Zaev] najavljivao od ranije, njegove i pristašee [Georgea] Sorosa počele su ostvarivati na ulicama Skoplja”, navode iz VMRO DPMNE.

“Bez grama savjesti i brige za budućnost zemlje, Zaev je jasno rekao da su u Makedoniji postavljeni ozbiljni temelji za ukrajinski scenarij”, priopćio je VMRO-DPMNE nakon prosvjeda.

Zaev: Ovo je državni udar

Prethodno su pristaše Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanske organizacije pozvali predsjednika Ivanova da povuče aboliciju 56 osoba, većinom političara, i ode s dužnosti.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsjedništva te zapalili sliku predsjednika Ivanova.

Među njima je bio i predsjednik SDSM-a Zaev, koji je još jednom potez predsjednika nazvao “državnim udarom”.

Procjenjuje se da je najmanje 3.000 ljudi sudjelovalo u prosvjedima.

Istovremeno, pristaše vladajućeg VMRO DPMNE-a organizirali su protuprosvjede, kojima se odazvalo znatno manje ljudi.

Oni podržavaju odluku predsjednika Ivanova i kažu da je dosta sukoba među Makedoncima.

Izvor: Al Jazeera i agencije