Vojska Srbije na granicama zbog izbjeglica

Više od mjesec dana državne granice Srbije, zajedno sa graničnom policijom, čuvaju i pripadnici Vojske Srbije. Razlog je sprečavanje ilegalnog ulaska u zemlju, prije svega, izbjeglica kojima je balkanska ruta ka zapadnoj Evropi zatvorena.

Odluke o angažiranju vojske na granicama, osim Srbije, donijelo je još nekoliko država na balkanskoj ruti.

Novinar Al Jazeere Zoran Kosanović bio je u patroli sa vojnicima Srbije na granici prema Bugarskoj.

„ Dio snaga raspoređen je samo na jugu i istoku zemlje. Osmatraju, patroliraju i sprečavaju ilegalne ulaske“, javlja Kosanović.

Patrola se kreće duž granice sa Bugarskom na istoku Srbije kod Dimitrovgrada. Zadatak im je, prije svega, da odvrate izbjeglice o ilegalnog prelaska granice. Dokle se može, vojnici idu automobilom, a potom pješice kroz šumu.

„Ovaj zadatak realizujemo angažovanjem motorizovanih i pešačkih patrola. Od početka angažovanja 12. marta do danas imali smo više pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice gde su pripadnici jedinica vojne policije kopnene vojske uspešno sprečili i u dalju nadležnost predali organima Ministarstva unutrašnjih poslova veći broj lica iz Sirije, Avganistana i Iraka“, govori Dragan Stevanović, major Vojske Srbije.

Odluku o angažmanu vojske na granicama donijela je Vlada Srbije 10. marta ove godine zbog ,kako su naveli, migrantske krize.

„Iako je balkanska ruta zatvorena za izbeglice, oni i dalje ilegalno pokušavaju da uđu u Srbiju iz pravca Bugarske. Državnu granicu na ovom prostoru, pored granične policije, obezbeđuje i Vojska Srbije“, iz Dimitrovgrada javlja Kosanović.

Bez većih problema

Iz vojske kažu kako su potpuno spremni spriječiti svaki ilegalni pokušaj prelaska granice.

„Do sada nismo imali većih problema. Ljudstvo je u potpunosti psihofizički spremno i obučeno za izvršavanje ovakve vrste zadataka. Koordinacija i saradnja sa mobilnom jedinicom uprave granične policije Gradina je na izuzetnom nivou“, ističe kapetan VS Vladimir Cvetković.

Zadovoljni su i u graničnoj policiji. Kažu, nakon zatvaranja granica na zapadno balkanskoj ruti krijumčari ne miruju.

„Nakon zatvaranja balkanske rute i promene procedure i načina kretanja ilegalnih imigranata na trasi od Turske ka zapadnoj Evropi, došlo je do pojačane aktivnosti krijumčara obzirom na trenutnu situaciju. Tako da u ovom periodu, nakon zatvaranja balkanske rute do današnjeg dana, imamo pojačane aktivnosti krijumčara. U navedenom periodu imamo podneto pet krivičnih prijava protiv krijumčara koji su pokušavali da prokrijumčare ilegalne emigrante na ovom području“, rekao je Nenad Vučić, iz Granične policije Dimitrovgrad.

Dok je balkanska ruta bila otvorena, dnevno je iz pravca Bugarske kod Dimitrovgrada u Srbiju dolazilo blizu stotinu izbjeglica. Sada ih u tome zajedno sprečavaju vojska i granična policija. Sa druge strane granice, Bugari tvrde, dnevno spriječe desetine ljudi da ilegalno pređu granicu sa Srbijom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO