RTV o suspenziji novinarke: Sve po zakonu

Novinarka Božić Krainčanić je od premijera Vučića zatražila odgovor na pitanja Inicijative mladih za ljudska prava (Al Jazeera)

Nakon što je urednica Radio-televizije Vojvodine (RTV) iz Beograda Svetlana Božić Krainčanić kažnjena smanjenjem plate, kako kaže, zbog pitanja koje je na konferenciji za štampu postavila predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, oglasio se i njen poslodavac rekavši da je sve – bilo po zakonu.

Božić Krainčanić je od premijera Vučića zatražila odgovor na jedno od pitanja Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u trenutku održavanja konferencije protestovali ispred zgrade Vlade. Konkretno, premijera je pitala da se odredi prema politici devedesetih.

“Inicijativa [mladih za ljudska prava] pita sledeće: ‘Šta danas mislite o političkom projektu velike Srbije? Da li se odričete politike koju ste vodili ‘90-ih godina? Da li osećate odgovornost za bilo koju žrtvu s obzirom na vaše postupke?’ A ako možete i moje ovo prvo pitanje”, upitala je novinarka Božić Krainčanić na konferenciji za novinare, održanoj prvog dana aprila.

“Zahvalan sam što ste potvrdili da sam bio u pravu da su neki donosili pitanja za novinare. Dobro je da ste ih postavili i dobro je da nevladina organizacija ima mogućnost da postavi pitanja premijeru na slobodan način”, odgovorio je tada Vučić.

RTV: Politizacija novinarske greške

“U skladu sa obavezama i ovlašćenjima generalnog direktora, a u cilju zaštite interesa RTV-a kao javnog medijskog servisa, preduzeo sam mere koje su u skladu sa zakonima i internim aktima sprovedene i okončane, a novinarka je pozvana da nastavi sa profesionalnim radom”, poručio je Srđan Mihajlović, generalni direktor RTV-a.

Po njegovim riječima, “provedeni disciplinski postupak nema nikakve veze sa tim što je greška napravljena na konferenciji za novinare premijera Srbije, Aleksandra Vučića i naglašavam da nismo razmišljali o tome da li postoji dobro ili loše vreme da se sankcioniše greška onda kada je ona napravljena”.

“Ističem da se ovde ne radi o pitanjima cenzure i slobode medija, već je na sceni politizacija jedne novinarske greške, ne od strane Radio-televizije Vojvodine”, napominje Mihajlović.

Suspenzija i 20 posto od plate

Svetlana Božić Krainčanić potvrdila je da je zbog tih pitanja privremeno suspendovana, a potom je kažnjena i sa 20 posto od plate. Ona napominje da joj je direktor RTV Vojvodina [Srđan Mihajlović] zamjerio što je postavila pitanje u ime trećeg lica.

“Mogli su da ispred budu zdravstveni radnici. Naravno da bismo tražili adekvatnu reakciju. Da li smo pročitali sa papira ili smo preformulisali, to je nebitno. Bitna  je suština i da postavljamo pitanja koja su u interesu građana”, ukazuje Božić Krainčanić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje potez Televizije Vojvodina. Kažu, novinarka nije prekršila niti jednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu, a posebno ih zabrinjava što se kažnjavanje događa na javnom servisu koji bi morao biti primjer drugim televizijama.

“Međutim, za mene nije iznenađenje jer zapravo ovakvih slučajeva je bilo i ranije, samo su se oni dešavali u tajnosti. Nije bilo spremnosti novinara da iznesu takve probleme, već se završavalo ili kompromisom ili otkazima”, podsjeća Vukašin Obradović iz NUNS-a.

‘Uživam u njenim pitanjima’

Na kaznu novinarki reagovao je i premijer Vučić.

“Dakle, Pajtićev [Bojan Pajtić, predsjednik Demokratske stranke] i Čankov [Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine] direktor TV Vojvodine kaznio je tobož zbog mene. Nemojte da kažnjavate Svetlanu Božić Krainčanić zbog mene jer ja volim njena pitanja. Uživam u njenim pitanjima”, rekao je Vučić.

“I nemoj da kažnjavate nekoga u moje ime i da to radite namerno 10 dana pred izbore da bude da sam ja to tražio. Sram vas bilo, da vam to kažem! Pustite ženu da radi i da postavlja pitanja kakva hoće”, dodao je.

“Ovde se radi ili o strahu rukovodstva RTV Vojvodina od eventualnih posledica zbog postavljenog pitanja ili o direktnom pritisku koji se sad prikriva na jedan vrlo perfidan način, gde Aleksandar Vučić zapravo brani novinarku što je posebna ironija sama za sebe”, upozorio je Vukašin Obradović.

Inicijativa mladih: ‘Vučićeva kritika – licemerna’

U međuvremenu se oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava, poručivši da pitanja koja se tiču političke prošlosti premijera Vučića i podrške ideji “velike Srbije” ne predstavljaju njihov interes, već su od najvećeg interesa za javnost.

U Inicijativi navode da je Vučićeva kritika odluke RTV-a “posebno licemerna, zato što je identična njegovoj prvobitnoj reakciji koja je očigledno shvaćena kao signal u Radio-televiziji Vojvodina, što je apsolutno neprihvatljivo”.

“Inicijativa poziva novinarke i novinare da ne pokleknu pred očiglednim pritiscima, već da intenziviraju postavljanje neugodnih pitanja koja su od važnosti za građane i građanke Srbije”, navode u toj nevladinoj organizaciji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO