Novinarka kažnjena zbog pitanja Vučiću

Urednica beogradskog dopisništva Radio-televizije Vojvodine Svetlana Božić Krainčanić kažnjena je umanjivanjem plate zbog postavljenog pitanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare 1. aprila.

Kao razlog suspenzije navodi se to što je Božić Krainčanić postavila pitanje sa spiska koji je novinarima podijelila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su aktivisti u vrijeme održavanja press konferencije protestirali ispred zgrade Vlade.

Sporno pitanje je glasilo: “Pošto ste rekli da je za Vas jedina sporna stvar kada je [lider radikala Vojislav] Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se Vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?”

Premijer Srbije je nakon toga glasno primijetio da je riječ o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i Božić Krainčanić, nakon čega je odgovorio na pitanje.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopćili su u srijedu tim povodom da novinarka RTV Vojvodine Svetlana Božić Krainčanić nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu kada je na konferenciji za novinare postavljala pitanja premijeru Vučiću.

Vučić: Ne u moje ime

NUNS I NDNV očekuju da rukovodstvo RTV Vojvodina riješi nastali problem unutar kuće i omogući Svetlani Božić Krainčanić da se nastavi baviti svojim poslom bez ikakvih pritisaka ili posljedica, uključujujući povlačenje rješenja o kažnjavanju.

Vučić je u srijedu  izjavio da je sramota to što je “Pajtićev i Čankov” direktor RTV Vojvodina kaznio novinarku te televizije zbog pitanja koje je njemu postavila i ocijenio da je to namjerno urađeno 10 dana pred izbore.

“Nemojte da kažnjavate nekog u moje ime i da to radite namerno 10 dana pred izbore da bi bilo da sam ja to naredio”, poručio je Vučić.

“Nemojte da kažnjavate Svetlanu Božić Krainčanić zbog mene, volim njena pitanja, uživam u njenim pitanjima i da odgovaram, kao što i drugi novinarima mogu da mi postavlaju pitanja”, rekao je Vučić.

On je pozvao direktora RTV Vojvodina da pusti novinarku da radi i da postavlja pitanja kakva hoće i poručio mu: “Sram vas bilo.”

Izvor: Al Jazeera i agencije