Mesić: Oduzimanje ureda je osobni obračun

Rekao sam Genscheru: rat u Sloveniji će biti kratak, krvav u Hrvatskoj, brutalan u BiH, ali će se i Srbija kupati u krvi, prisjetio se Mesić (Anadolija)
Rekao sam Genscheru: rat u Sloveniji će biti kratak, krvav u Hrvatskoj, brutalan u BiH, ali će se i Srbija kupati u krvi, prisjetio se Mesić (Anadolija)

Nakon što je hrvatska Vlada predložila Saboru da od 1. svibnja bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću “zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta” ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu, oglasio se priopćenjem i bivši predsjednik Hrvatske.

“Odluka Vlade RH kojom mi se onemogućava dalje korištenje Ureda bivšeg Predsjednika, te mi se “milostivo” ostavlja rok do 1. lipnja da dovršim započete aktivnosti, dovoljno govori o onima koji su je donijeli”, stoji u priopćenju.

Mesić je naveo da je “kampanja dezinformacija oko toga Ureda, ne mojeg ureda, nego Ureda bivšeg Predsjednika – bila tako intenzivna da je vjerojatno dio građana ostavila u najmanju ruku u nedoumici”, pa je stoga odlučio obratiti se građanima.  

Kaže kako mu je oduzeto pravo na korištenje Ureda retroaktivnom primjenom zakona, što je u praksi pravno uređenih država iznimno rijetko i primjenjuje se samo u osobito iznimnim slučajevima. A to, smatra, govori dovoljno o Hrvatskoj kao o pravnoj državi.

Mesić: Žele nekog po volji vladajućih

“U kampanji što je prethodila današnjoj odluci spominjale su se uštede od nekoliko milijuna kuna, da bi se sada napokon ‘otkrilo’ kako je riječ o 600.000 kuna (80.000 eura). Što je dokaz kako se bezočno operiralo lažima, kako bi se stvorila atmosfera u kojoj će današnja odluka biti pozdravljena. Ured se kao institucija, naime, želi održati, kako bi bio na raspolaganju nekome tko će biti više po volji vladajućima, nego što sam to ja sa svojim čvrsto definiranim stanovištima, uključujući i borbu protiv korupcije i bezrezervnu osudu fašizma i svih pojava neofašizma i povijesnog revizionizma”.

Mesić navodi da je u svjetlu navedene svote koja, kako kaže, upadljivo odudara od onoga što se mjesecima serviralo javnosti, posve jasno, “ma što Vlada o tome govorila, da je riječ samo i isključivo o osobnom obračunu sa mnom i o demagoškom potezu”.

Za, kako kaže, tzv. argument kako Ured “nikada nije javno objavio učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje”, Mesić kaže da također ne stoji, jer takav izvještaj nikada nitko nije ni tražio, a da je nemoguće utvrditi koliko je, brojčano izražen, njegov udio u sklapanju nekog velikog posla pri kojemu je, kako kaže, “otvarao vrata” hrvatskim tvrtkama, jasno je valjda i laiku.

Također je naveo da nije potrebno ni govoriti o koristi za Hrvatsku koju donosi istupanje njezinog bivšeg predsjednika na značajnim međunarodnim skupovima.

Na kraju priopćenja Mesić je decidirano odbacio rok koji mu Vlada daje da dovrši svoje aktivnosti. “Moje aktivnosti u korist Republike Hrvatske završit će završetkom mojega života, a moja se uvjerenja do kraja života promijeniti neće”.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi bivši predsjednici mogu ta prava uživati najviše pet godina, a Vlada sada predlaže da mu se ured ukine.

Petrov: Nema obračuna, motiv je štednja 

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović ističe da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje. Na taj bi se način u proračunu uštedjelo oko 600.000 kuna godišnje.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov u srijedu je odbacio tumačenja da Vlada predlaže trajno ukidanje prava na ured bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću zbog obračuna s neistomišljenicima

“Ne bih govorio o bilo kakvom obračunu s neistomišljenicima”, rekao je Petrov.

Petrov tvrdi da je Vladin prijedlog u biti motiviran štednjom, te dodaje kako “iskreno ne vidi razloga zašto postoji ured bivšeg predsjednika, odnosno koji su doprinosi tog ureda Hrvatskoj”.

Prihvatljivo mu je da pravo na ured bude vremenski ograničeno, maksimalno na rok od pet godina, ne i da bude trajno. “Da postoji nešto što će trajati doživotno, mislim da Hrvatskoj to ne može koristiti, niti građani sada mogu znati što je posebno napravljeno u uredu bivšeg predsjednika, a da je vrijedilo ovih desetak godina financiranja”, izjavio je Petrov.

Ostavljanje osiguranja bivšem predsjedniku objašnjava sigurnosnim razlozima. Procjena je, kaže, da je osiguranje ipak potrebno, a hoće li se nastaviti i ubuduće ovisit će o procjeni.

Mesić je bio predsjednik Republike u dva mandata, od 2000. do 2010. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO