Izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS-a o napadu na Vučića

Policajci tvrde da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine (AP)
Policajci tvrde da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine (AP)

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska podnijelo je početkom mjeseca izvještaj Specijalnom tužiteljstvu RS-a protiv šest osoba koje su sudjelovale u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici 11. srpnja prošle godine.

Takvu je informaciju, podnoseći izvještaj o radu ministarstva kojem je na čelu pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio resorni ministar Dragan Lukač.

On je izjavio kako je MUP RS-a “samoinicijativno podnio izvještaj”, jer Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Tužiteljstvo BiH do sada, kako je rekao, “nisu ništa učinili u vezi s tim događajem”.

Još je naveo kako je izvještaj podnesen protiv četiri poznate i dvije nepoznate osobe.

Naveo je i kako javnost nije ranije obaviještena o podnošenju izvještaja jer su u dogovoru sa Specijalnim tužiteljstvom prikupljane dodatne informacije.

Optužbe za propuste u radu

Premijer Srbije napadnut je prošle godine nakon komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a potom i kamenicama, napala skupina ljudi u Potočarima.

Nekoliko dana nakon događaja u Srebrenici, za napad je bilo osumnjičeno 20-ak osoba.

Tih je dana policija Republike Srpske podnijela izvještaje Specijalnom tužiteljstvu protiv nepoznatih osoba “zbog pokušaja ubistva i podstrekivanja na ubistvo Aleksandra Vučića 11. jula”.

U međuvremenu su se i sigurnosne službe unutar BiH međusobno optuživale za propuste u radu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO