Grabar-Kitarović: EU duguje odgovore izbjeglicama

Grabar-Kitarović: Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke (Reuters)
Grabar-Kitarović: Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke (Reuters)

Stanje na makedonsko-grčkoj granici je vrlo teško i pritisak izbjeglica i migranata je veliki, no zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena sve dok se države njihovog odredišta ne izjasne hoće li ih primiti ili ne, izjavila je u srijedu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon obilaska privremenog prihvatnog tranzitnog centra Vinojug u Đevđeliji.

Hrvatska predsjednica stigla je na makedonsko-grčku granicu zajedno sa svojim domaćinom i makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovom i slovenskim liderom Borutom Pahorom, javlja Hina.

„Stanje na granici je prilično teško, složeno, kao što vidite migranti s druge strane granice, u Grčkoj, i dalje pokušavaju prijeći i otvoriti ovu balkansku rutu. Međutim, ona ostaje zatvorena dok se države njihove destinacije ne izjasne hoće li ih primati ili ne“, izjavila je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je iz razgovora sa izbjeglicama i migrantima iz Sirije, Pakistana, Afganistana saznala koliko je njihov život u kampovima težak i koliko su zbunjeni i u kakvoj su neizvjesnosti.

„Mislim da im svi zajedno dugujemo odgovore, da Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke što i kako dalje, jer ovaj migrantski val i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne“, istakla je i podsjetila na činjenicu kako je njihova destinacija Njemačka i druge države zapadne Evrope i kako ne žele nigdje drugdje.

„Dakle, EU se mora jasno odrediti i oblikovati tu politiku prema migrantima i zapravo primati one koji imaju pravo na azil, koji su izbjeglice od rata“, rekla je hrvatska predsjednica.

Na braniku EU

Ivanov je kazao kako je Makedonija ostala na braniku EU-a i čuva koridor kako je to zatražio Brisel.

Hrvatska predsjednica i njen slovenski kolega i danas su iskoristili priliku da izraze podršku makedonskim euroatlantskim integracijama, kao i ostalim državama jugoistoka Europe na osnovu ispunjavanja kriterija.

„Predsjednik Pahor i ja, mi želimo pokrenuti proces euroatlantskog pristupanja ne samo Makedonije već i država u okruženju jugoistoka Europe temeljem ispunjavanja kriterija“, kazala je Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na najnoviji razvoj događaja u Makedoniji i pojasnila kako u ona i Pahor dan ranije razgovarali s vlastima i opozicijom i izrazila želju za rješavanjem nesuglasica i poštivanjem dogovora iz Pržina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od mjesec dana državne granice Srbije, zajedno sa graničnom policijom, čuva i vojska. Razlog je sprečavanje ilegalnog ulaska u zemlju, prije svega izbjeglica, kojima je balkanska ruta ka zapadnoj Evropi zatvorena. Odluke o angažovanju vojske na granicama, osim Srbije, donijelo je još nekoliko zemalja na balkanskoj ruti. Zoran Kosanović je bio u patroli sa […]

U kampu u Idomeniju situacija je trenutno mirna.Sedmoro povrijeđenih izbjeglica u nedjeljnom sukobu sa makedonskom policijom, pušteno je iz bolnice.Sve više izbjeglica odlučju da napuste ovaj kamp.Ukoliko ga sve izbjeglice, njih blizu 10.000, odmah odluče da napuste, grčke vlasti, kažu iz UNHCR-a, susrešće se s problemom smještaja.U Grčkoj se trenutno nalazi blizu 48.000 izbjeglica. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO